14 septembrie 2022, 22:33

Copenhaga este pentru prima dată gazdă pentru startul Turului Franţei

Copenhaga este pentru prima dată gazdă pentru startul Turului Franţei. De ce a fost aleasă capitala daneză ca punct de plecare pentru cea de-a 109 ediţie a competiţiei? Pentru că este o referinţă mondială în materie de utilizare a bicicletei: are 350 de kilometri de piste ciclabile, iar o bicicletă este mai mult decât suficientă pentru locuitorii săi să ajungă oriunde în oraş, dar şi în exteriorului lui, până pe plajă sau în pădurile din apropiere.

Numărul bicicletelor care circulă prin capitala daneză îl depăşeşte deja pe cel al autoturismelor.

Municipalitatea recenzează bicicletele care circulă prin oraş din 1970. Atunci erau 351.133 de maşini şi 100.071 de biciclete. Traficul ciclist a crescut cu 68% în cursul ultimilor 20 de ani.

În ciuda creşterii constante a populaţiei, traficul auto a scăzut cu 1%, iar cel al bicicletelor a crescut cu 15%.

Podul Regina Louiza din Copenhaga este renumit ca fiind cel mai aglomerat traseu de biciclete din lume. De aici vor lua startul sportivii, într-un prim periplu prin oraș, cu multe viraje, care îi va aduce prin fața Grădinilor Tivoli și a Micii Sirene, locuri emblematice pentru capitala Danemarcei.

Obligaţi să înfrunte un vânt care bat în rafală, 3 zile cicliştii vor rula în Danemarca, înainte de a fi aduşi pe teritoriul Franţei. Traseul de o lungime totală de 3.450 km, repartizaţi în 21 de etape, va traversa o mare parte din estul Franţei, apoi va face a scurtă incursiune în Elveţia, urmând apoi solicitantele etapele montane: plutonul va ajunge în Alpi până la 2607 metri, în Pirinei, fiind programate alte două etape brutale de altitudine. 22 de echipe a câte 8 ciclişti fiecare sunt înscrise în cursă.

Mai aşteptată ca niciodată – după precedentele două ediţii bulversate de pandemia de coronavirus – competiţia de anul acesta va fi săracă în vedete ale sportului pe două roţi, relatează Radio România Actualități.

Doar 3 campioni naţionali – ai Franţei, Slovaciei şi Germaniei – se află printre cicliştii care vor lua startul la Copenhaga. O altă absenţă regretată este cea a idolului publicului francez, Julian Alaphilippe, dublu campion mondial, accidentat grav, în urmă cu două luni, în turul Belgiei şi considerat insuficient recuperat de către conducerea echipei sale. Aşa că spectatorii francezi aliniaţi pe marginea circuitului îşi pun toate speranţele în proaspătul campion al Franței, Florian Sénéchal.

Ca favorit porneşte Primož Roglič, specialist cățărări pe munte, primul sloven care a câștigat un mare turneu, Turul Spaniei, acum 3 ani, precum şi două etape montane, în Turul Franței de anul trecut. Dar, la o întrecere de acest nivel, cele mai savurate vor fi surprizele pe care le pot produce sportivii nou intraţi în cursă.

Sursa foto: Istvan Deak/miscareaderezistenta.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol