18 septembrie 2023, 8:30

Copii japonezi, în concert la Timișoara cu zeci de naiuri produse dintr-un copac de la Hiroshima

Centrul Reformat Noul Mileniu din cartierul Fabric din Timișoara găzduiește, marți, 19 septembrie, de la ora 18:00, concertul susținut de Senda Pan Flute Choir.

Este vorba despre un cor de copii și tineri din Japonia care cântă la naiurile confecționate dintr-un arbore ce a supraviețuit în urma exploziei de la Hiroshima.

Grupul Senda Pan Flute Choi provine de la școala din localitatea Senda, aflată la doar 2,2 km de epicentrul exploziei bombei atomice care, în 6 august 1945, a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima.

Un chiparos de pe terenul școlii a supraviețuit bombardamentului. 70 de ani mai târziu, copacul s-a uscat, dar a fost readus la viață sub forma a 95 de instrumente muzicale. Sunetul lor a ajuns în întreaga lume.

Marți va ajunge la Timișoara în cadrul unui eveniment prilejuit de Programul Capitală Culturală Europeană, scrie Tion.

„Arborii care au supraviețuit bombei sunt cunoscuți în întreaga lume ca Hibaku Jumoku și sunt protejați de către autorități, fiind considerați monumente vii.

Semințele arborilor care au rezistat bombei atomice în mod miraculos, sunt distribuite în toată lumea, în semn de pace, mesaj pe care îl răspândește în întreaga lume și remarcabilul cor de copii. Grupul format din 34 de membri va ajunge duminică, 17 septembrie, la Timișoara.

Timp de trei zile, elevii vor participa la un schimb de experiență cu elevii Liceului Teoretic „Bartók Béla” din Timișoara. În luna iunie a acestui an, doi profesori de muzică din cadrul unității școlare din Timișoara au participat și ei la un schimb de experiență, conferințe și workshop-uri susținute în Hiroshima, Japonia”, au transmis reprezentanții Centrului de Proiecte.

Evenimentul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, prin componenta Power Station, implementată de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara.

Aceasta are scopul de a întări capacitatea sectorului cultural și dezvoltarea de parteneriate strategice cu organizații partenere ale orașelor deținătoare a titlului de Capitală Europeană a Culturii și nu numai.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol