15 noiembrie 2022, 10:44

Copiii care suferă lovituri (chiar și) ușoare la cap ar putea avea probleme de comportament

Deși nu ar trebui să ne surprindă, potrivit unui studiu recent, copiii care suferă lovituri (chiar și) ușoare la cap ar putea avea probleme de comportament.

Cercetările anterioare au indicat că acei copii care suferă de leziuni cerebrale traumatice s-ar putea lupta mai târziu cu probleme comportamentale și/sau de sănătate mintală, dar se știa mai puțin despre impactul traumatismelor cerebrale (TC) ușoare și dacă aceste lovituri mai puțin grave modifică valorile structurale ale creierului.

Experții de la Institutul de Neuroștiință Del Monte au analizat recent efectele TC ușoare, comparând datele comportamentale și examenele RMN (ale participanților), scrie healthimaging.com.

„Aceste lovituri la cap sunt greu de studiat, deoarece o mare parte depinde de reamintirea unei răni, atâta timp cât impacturile nu necesită toate o vizită la medic. (…) Dar capacitatea de a analiza date longitudinale dintr-o cohortă mare și de a pune întrebări importante ca aceasta ne oferă informații valoroase despre modul în care un TC, chiar și unul ușor, afectează creierul în curs de dezvoltare.”

Cercetătorii au analizat imaginile și datele comportamentale pe mai mult de 11.000 de copii, dintre care 199 au avut un TC ușor și 527 dintre care au avut un posibil TBI ușor.

Analiza a arătat că acești copii aveau un risc cu 15% mai mare de a avea o problemă emoțională sau comportamentală dacă au experimentat un TC ușor și un risc crescut cu 7% dacă au avut o lovitură semnificativă la cap care a dus la un posibil TC ușor.

Sunt necesare date suplimentare pentru a identifica mecanismele creierului semnificative implicate în dezvoltarea provocărilor de sănătate mintală după TC ușor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol