29 martie 2024, 16:51

Copiii moștenesc inteligența mamei și emoțiile tatălui

Noi studii au scos la iveală faptul că genele mamei determină inteligența copiilor, iar cele ale tatălui nu fac nici o diferență pentru dezvoltarea intelectuală a celor mici. Motivul pentru care se întâmpla acest lucru este faptul că femeile sunt purtătoarele a doi cromozomi X, în timp ce bărbații au doar unul.

Cercetătorii sunt de părere că o categorie de gene cunoscute sub numele de „gene condiționate” sunt funcționale, în unele cazuri, numai dacă provin de la mama, iar în alte cazuri de la tată. Inteligența este considerată a fi printre genele condiționate care trebuie să vină de la mamă. Pentru a ajunge la aceste concluzii s-au făcut studii de laborator pe șoareci cărora le-au fost modificate genele. Prima concluzie a scos la iveală faptul că animăluțele ce aveau o doză suplimentară de gene materne au dezvoltat creierele mai mare, dar au avut corpuri mici. Cei cu o doză suplimentară de gene paterne aveau creier mic și corpuri mai mari.

Mai mult de atât se pare că celulele cu gene de la părinți sunt situate în părți diferite ale creierului. De exemplu, celulele cu gene paterne sunt implicate în funcții cum ar fi sexul, alimentația și agresivitatea, dar nu s-au găsit celule paterne în cortexul cerebral, unde se desfășoară cele mai avansate funcții cognitive, precum raționamentul, gândirea, limbajul și planificarea.

Studiile pe șoareci nu au fost suficiente, așa că oamenii de știință au explorat inteligența a 12.686 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 22 de ani, în fiecare an din 1994. În ciuda faptului că au luat în considerare mai mulți factori, de la participarea la procesul educațional, până la rasă și statut social – echipa nu a găsit un predictor al inteligenței mai bun decât IQ-ul mamei. Vestea bună este că doar 40-60% din inteligență este estimată a fi ereditară.

Pe de altă parte, dacă mamele joacă un rol foarte important pentru dezvoltarea capacităților intelectuale, genele de la tați determină dezvoltarea intuiției și a emoțiilor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol