21 mai 2022, 11:57

Coreea de Nord. Uleiul de gătit se vinde în sticluțe ca de parfum, de 50ml. Și tot nu este de găsit

Criza alimentară ia amploare în Coreea de Nord. Ultimul venit pe lista alimentelor de negăsit este uleiul de gătit.

Înainte de criză, uleiul de gătit costa mai puțin de 10.000 de woni nord-coreeni, sau aproximativ 2 dolari americani per litru, preț oricum măricel. Dar acum s-a scumpit drastic și se găsește foarte greu, a declarat pentru Radio Free Asia un rezident din Puryong, provincia Hamgyong de Nord.

Rafturile sunt goale

„Acum, costă aproximativ 45.000 de woni nord-coreeni (aproximativ 9 dolari americani), și rafturile sunt goale pentru că nu mai există stocuri”, a declarat sursa, sub protecția anonimatului.

„Dacă nu ai zahăr sau condimente, te poți lipsi de ele, dar uleiul este esențial pentru alimentația noastră. Și în aceste condiții, a trecut mult timp de când mulți oameni nu mai gătesc cu ulei”, a mai spus el.

Acesta a mai povestit că a reușit recent să cumpere o sticlă mică de ulei pentru a sărbători Anul Nou, dar în drum spre casă s-a întâlnit cu niște vecine care nu și-au putut ascunde invidia. „Una din ele nu-și mai amintea când a avut ulei ultima dată. O femeie care locuiește lângă mine a spus că nu a mai avut ulei din toamna lui 2020. Era invidioasă că am ulei.”

Un rezident din orașul Manpo, provincia Chagang, a spus pentru RFA că, atunci când se găsește, uleiul este vândut în sticle neobișnuit de mici, de 50 sau cel mult 100 de mililitri.

Coreea de Nord are nevoie de ajutor alimentar extern pentru a-și satisface nevoile de bază, potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite din 2 decembrie, scrie Digi24.

Foto: Al Jazeera

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol