21 mai 2022, 18:23

Câți ani de închisoare primești în Coreea de Nord dacă vezi un “film străin”?

Ştiu, pare o nebunie. Şi chiar este! Numai că nu este o invenţie. În Coreea de Nord dacă vezi un film străin poţi fi condamnat la închisoare.

Până acum trei ani pedeapsa pentru acest lucru era de „numai” 2 ani de închisoare. Acum, pedeapsa s-a majorat. Atenție, faci până la 10 ani de închisoare dacă vezi un film străin, iar circumstanțele sunt agravante.

Sunday Express nu ne spune care ar fi circumstanțele agravante, probabil că este vorba de filme “decadente” din punct de vedere politic și/sau filme XXX și dacă fapta s-a consumat într-un mediu mai larg.  Si nici ce înseamnă străin, dar putem deduce – tot ce nu e făcut în Coreea de Nord.

Până acum pedeapsa maximă era 2 ani, însă liderul nord-coreean Kim Jong-un, în înţelepciunea sa , să zicem (parcă am mai auzit asta undeva), a decis mărirea pedepsei la 10 ani.

Muzica în Coreea de Nord, interzisă și ea

Nici cei care ascultă muzică nu sunt în siguranţă, pentru că se aplică aceleaşi pedepse. Ce fel de muzica? Orice fel de muzică. Chiar și Ceaikovski sau Beethoven sau compozitori clasici, nu vorbim de Rolling Stones, Guns n Roses sau de trupe rock. Orice tip de muzică ce nu are legătură cu proslăvirea Partidului și Conducătorului. Clar.

Legea dată în urmă cu câțiva ani face parte dintr-un set de mai multe legi, menite să lupte împotriva „propagandei străine” şi influenţei nefaste pe care aceasta ar putea să o exercite împotriva poporului.

Începând cu anul 2014, televiziunea publică din Coreea de Nord nu a mai difuzat nici măcar tradiţionalele filme chinezești și rusești. Care, ca și la noi, constituiau deseori  o evadare din cotidian.

La finalul anului trecut, mai mulți oficiali au fost executați în public, pentru că au urmărit seriale sud-coreene, fiind acuzați și de alte “acte criminale grave” împotriva țării.

Foto: The Interview/Columbia Pictures


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol