18 aprilie 2024, 20:45

Coronavirusul aduce reguli noi pentru studenți. Și la facultate, și în cămine

Reguli noi pentru începutul de an universitar, aduse de noul coronavirus SARS-CoV-2, care ne ține în șah deja de mai bine de șase luni.

Fiecare universitate stabilește scenariul propriu

Cele mai multe universităţi au stabilit deja, în funcţie de condiţiile de funcționare ale fiecăreia, de numărul de studenţi sau de locurile de cazare din cămine, dacă vor începe cursurile online, fizic sau în sistem hibrid.

Studenții care vor merge la cursuri trebuie să poarte masca în toate spațiile comune și să pastreze distanța fizică de siguranță. Regula se aplică și în cămine, unde numărul de locuri a fost redus, relatează postul de radio Europa FM.

La București

La Bucureşti, șapte dintre facultăţile Universității din București vor începe cursurile online. Printre acestea, cele de Drept, Litere şi Matematică și Informatică.

Pe de altă parte, 12 facultăţi vor opta pentru sistemul hibrid. Este vorba, în special de cele care au nevoie de laboratoare sau de practică.

Considerente

Deciziile facultăţilor, aprobate în Senatul Universităţii din Bucureşti, au avut în vedere câteva considerente principale: continuarea activităţii academice şi de cercetare în cele mai bune condiţii posibile, în contextul actual, asigurarea educaţiei „faţă în faţă” acolo unde reprezentanţii facultăţilor au considerat necesar şi posibil şi, nu în ultimul rând, respectarea normelor de siguranţă sanitară în vigoare.

Astfel, majoritatea facultăţilor au optat pentru varianta activităţilor academice derulate în sistem mixt. Este cazul facultăţilor de Administraţie şi Afaceri, Biologie, Chimie, Filosofie, Fizică, Geografie, Geologie şi Geofizică, Istorie, Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Limbi şi Literaturi Străine, Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei şi Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”.

Pe de altă parte, facultăţile de Drept, Litere, Matematică şi Informatică, Sociologie şi Asistenţă Socială, Ştiinţe Politice, Teologie Baptistă şi Teologie Romano-Catolică au optat pentru desfăşurarea activităţilor academice în sistem online.

Formule specifice

Anumite programe, atât de licenţă, cât şi de master, au optat pentru formule specifice, care îmbină tipurile de predare în funcţie de nevoile proprii. Informaţii cu privire la modalităţile de desfăşurare a activităţilor pentru fiecare dintre programele de licenţă şi de master oferite de cele 19 facultăţi ale UB pot fi consultate pe site-urile facultăţilor, precum şi în documentul anexat. Lista completă a facultăţilor UniBuc, dar şi datele de contact ale fiecăreia pot fi accesate aici https://unibuc.ro/studii/facultati/.

Universitatea din Bucureşti consideră că integrarea studenţilor din anul I în comunitatea academică reprezintă o prioritate, motiv pentru care facultăţile vor organiza, în primele săptămâni ale noului an universitar, o serie de evenimente pentru consilierea şi informarea acestora.

La Cluj

La Cluj, cea mai mare Universitate, Babes Bolyai, a optat să ţină majoritatea cursurilor în sistem hibrid, în timp ce nouă facultăţi vor funcţiona exclusiv online.

Universitatea Politehnică Timişoara a decis ca studenţii din primul an de la patru facultăți să înceapă semestrul întâi cu prezență fizică la cursuri. Este vorba despre 600 de tineri din totalul de 2.600 de la cele patru facultăți.

Restul studenților vor începe online apoi vor merge pe sistemul hibrid.

La Sibiu

Rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS), Sorin Radu, a anunţat joi, că studenţii vor începe anul universitar în scenariul hibrid, care poate fi modificat în funcţie de evoluţia pandemiei de noul coronavirus.

„Pentru a nu reveni mereu în Senat cu reglementări, noi am validat ca scenariul să fie valabil pentru întreg anul universitar, cu precizarea expresă că se poate schimba fie într-un scenariu verde, în sensul deschiderii totale a universităţii, fie de a trece şi alte activităţi online, în funcţie de context, adică putem reveni într-o lună, în două săptămâni, în trei luni, în funcţie de cum evoluează contextul”, a explicat rectorul ULBS, Sorin Radu.

La Timișoara

La Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) deciziile se vor adopta în şedinţa Senatului UVT care este programată pentru data de 24 septembrie.

„Luăm în considerare şi dezbatem contextul specific şi implicaţiile date de schimbarea formatului activităţilor educaţionale, de la varianta clasică, faţă în faţă, la variantele de activităţi didactice desfăşurate hibrid sau exclusiv online. Dezbaterile din comunitatea UVT şi deciziile luate de consiliile facultăţilor au luat în considerare realităţile din fiecare facultate, departament şi program de studiu din UVT, iar pe 24 septembrie vom avea o imagine completă, urmând ca deciziile să fie formalizate în şedinţa Senatului din 24 septembrie, când vom avea o grilă finală şi oficială pentru modalitatea de desfăşurare a procesului educaţional la UVT în primul semestru al anului universitar. Avem în faţă un an universitar ce se va desfăşura în format atipic, o provocare şi un test de adaptare pentru noi toţi, dascăli şi studenţi”, spune rectorul, citat de agerpres.ro.

Scenariul pentru primul semestru

Luând în considerare evoluţia situaţiei epidemiologice la nivel local, naţional şi global şi reglementările în vigoare cu privire la organizarea activităţilor în instituţiile de învăţământ în condiţii de siguranţă pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, a fost elaborat scenariul de desfăşurare a activităţilor didactice în semestrul I al anului universitar 2020-2021.

Astfel, după consultarea comunităţii UVT, facultăţile cu programe de studii universitare din domenii vocaţionale (arte, muzică, teatru, educaţie fizică şi sport) şi cele cu programe de studii universitare din domeniul ştiinţelor naturii şi ale pământului (biologie, chimie, geografie, fizică), care presupun desfăşurarea constantă de activităţi practice şi de laborator, în care se impune prezenţa fizică a studenţilor în spaţiile de desfăşurare a activităţilor didactice, au optat pentru derularea procesului educaţional în format blended-learning.

Blended-learning

Acest format, blended-learning (hibrid/mixt), include activităţi de curs desfăşurate preponderent online şi activităţi de seminar şi de laborator desfăşurate preponderent în regim faţă în faţă.

Facultăţile cu programe de studii universitare din domeniile ştiinţelor exacte (matematică şi informatică), sociale (juridice, economice, psiho-sociologice etc.) şi umaniste vor desfăşura activităţile didactice integral în regim online, pentru a asigura siguranţa tuturor participanţilor la procesul educaţional.

Reguli în cămine

Noul an universitar aduce noi reguli în cămine. În toate spaţiile comune se va purta mască şi se va respecta distanţa fizică de siguranță.

În camere vor sta doar doi studenţi, nu cinci, ca până acum.

Reducerea numărului de locuri în cămine va duce, probabil, la creşterea preţului chiriilor, comentează sursa citată.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol