Cercetătorii de la Universitatea California San Francisco au descoperit că fragmente ale virusului COVID-19 pot persista în sânge și țesuturi timp de mai mult de un an după ce o persoană este infectată pentru prima dată.
În cercetarea lor asupra COVID-ului prelungit (long COVID), oamenii de știință au găsit antigene COVID în sânge timp de până la 14 luni după infecție și în mostrele de țesut timp de mai mult de doi ani după infecție, scrie webmd.com.
„Aceste două studii furnizează unele dintre cele mai puternice dovezi până acum că antigenele COVID pot persista la unele persoane, chiar dacă noi credem că au răspunsuri imune normale”, a declarat Michael Peluso, MD, un cercetător în boli infecțioase la Școala de Medicină UCSF, care a condus ambele studii.
Oamenii de știință nu știu ce cauzează COVID-ul prelungit, în care simptomele bolii persistă luni sau ani după recuperare. Cele mai comune simptome sunt oboseala extremă, dificultatea de respirație, pierderea mirosului și durerile musculare.
Cercetătorii au analizat probe de sânge de la 171 de persoane care fuseseră infectate cu SARS-CoV-2.
Utilizând un test ultrasensibil pentru proteina „spike”, care ajută virusul să pătrundă în celulele umane, oamenii de știință au descoperit că virusul era încă prezent până la 14 luni mai târziu la unele persoane.
În rândul celor care au fost spitalizați din cauza Covid, probabilitatea de a detecta antigenii virusului a fost de aproximativ două ori mai mare decât în cazul celor care nu au fost spitalizați.
De asemenea, a fost mai mare în cazul celor care au declarat că au fost mai bolnavi, dar nu au fost spitalizați.
„În calitate de clinician, aceste asocieri mă conving că suntem pe drumul cel bun, pentru că este logic ca cineva care a fost mai bolnav cu Covid să aibă mai mult antigen care poate rămâne în organism”, spune dr. Peluso.
Deoarece se crede că virusul persistă în rezervoarele de țesut, oamenii de știință au apelat la Banca de țesuturi de la pacienții cu Covid a UCSF, care conține mostre donate de pacienți cu și fără Covid de lungă durată.
Aceștia au detectat porțiuni de ARN viral timp de până la doi ani de la infectare, deși nu existau dovezi că persoana a fost reinfectată.
Echipa a regăsit virusul în țesutul conjunctiv, unde se află celulele imunitare, sugerând că fragmentele virale provocau atacul sistemului imunitar.
În unele dintre probe, cercetătorii au descoperit că virusul ar putea fi activ.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol