20 decembrie 2023, 12:09

Corul Regal va concerta la Biblioteca Națională a României la 10 mai

La împlinirea a 175 de ani de la naşterea compozitorului Gavriil Musicescu, Biblioteca Naţională a României propune publicului rememorarea operei sale prin organizarea expoziției “Armonizarea modală a cântecului popular românesc în creaţia corală a lui Gavriil Musicescu”.
Vernisajul expoziției va avea loc marți, 10 mai, începând cu ora 18:00, când în Atriumul Bibliotecii Naționale a României va concerta Corul Regal condus de Maestrul Răzvan Rădos. Expoziţia cuprinde partituri din colecţia de patrimoniu a Bibliotecii Naţionale a României, imagini ale compozitorului aparţinând Cabinetului de fotografii şi scrisori ale unor mari personalităţi artistice, precum Nadia Boulanger sau Yehudi Menuhin, din Cabinetul de manuscrise al Colecţiilor Speciale.
Printre partiturile expuse, se disting cele medaliate la expoziţii internaţionale, cum ar fi “1iul Concert” compus pentru Cor mixt cu aranjament de pian, medaliat la Expoziţia Universală de la Paris din 1889, anunță Biblioteca Națională a României, în pagina sa de Facebook.
În plus, în expoziție vor fi reflectate evenimentele vremii, prin „Imnu’ pentru cor mixt şi pian”, compus pentru jubileul Academiei Naţionale în Iaşi, interpretat sub conducerea autorului de corurile Mitropoliei, Sf. Spiridon şi Şcolii de Meserii, la celebrarea care a avut loc pe 26 şi 27 iunie, anul 1885, sau “Fiii României” numit şi ”Arme, Arme, Arme!”, pe versurile lui Dimitrie Gusti, compus cu “ocasiunea prelegerei ţinute la Universitatea din Iaşi (11 septembrie 1877), pentru cumpărarea armelor, când s’aŭ şi cântat pentru întăia dată de corul Sf. Spiridon. La 4 decembrie 1877 s’aŭ cântat la Teatru de întreaga trupă, orchestru şi corurile din Iaşí, cu ocasia representaţiilor de gală, în memoria căderei Plevnei, sub titlul de Griviţa-Marş; iar în 15 Januar 1878, în onoarea eroicului Regim. 13 de Dorobanţi, sub titlul de Marş Triumfal.”
Pe lângă documentele de colecţii speciale, expoziţia va cuprinde şi CD-uri cu înregistrări audio ale unor mari colective corale care au în repertoriul lor lucrări compuse, aranjate sau transcrise de Gavrill Musicescu, precum: Corul Naţional de Cameră „Madrigal” sub bagheta Maestrului Marin Constantin, corul „Carpe in Deum” al Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Casian” din Tulcea, dirijat de Iulian Dumitru, corul „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii „Moldova” din Iaşi sub conducerea muzicală a lui Bogdan Cojocaru, Corul Ansamblului Artistic „Doina” al Armatei, trio vocal “Anatoly” sau grupul coral bărbătesc ortodox „Harisma”, dirijat de Dan Văcărescu.
Expoziția va fi deschisă în spațiul Curtea lui Dionis (parter) și va putea fi vizitată în perioada 10 mai -31 decembrie 2022.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol