24 aprilie 2024, 4:59

COȘMARUL TULPINILOR. Cercetătorii americani au detectat două noi variante de SARS-CoV-2

Mai suportați vești proaste? Că sunt. De data asta vin din Statele Unite, unde niște cercetători au detectat două variante noi de SARS-CoV-2 care ar putea fi mai contagioase şi care se comportă similar cu tulpina britanică.  Sunt concluziile unui studiu preliminar publicat miercuri care relevă că una dintre aceste mutaţii este dominantă în capitala statului Ohio.

Variantă nemaivăzută de cercetători

Una dintre variante a suferit mutaţii similare celei britanice, în timp ce a doua este o variantă nemaivăzută de cercetători şi care a devenit dominantă la Columbus, capitala statului Ohio, în doar câteva săptămâni.

Varianta „din Columbus are baza genetică a cazurilor similare pe care le-am studiat, dar prezintă trei mutaţii necunoscute, care reprezintă o evoluţie foarte importantă„, a declarat Dan Jones, profesor de patologie la Universitatea Ohio State şi care a participat la studiu.

Transmisibilitate sporită

Potrivit lui Jones, noua variantă „a sporit transmisibilitatea (coronavirusului) comparativ cu variantele mamă” şi a subliniat că măsuri precum restricţionarea deplasărilor nu vor fi suficiente pentru a preveni răspândirea.

Cele două variante sunt rezultatul unor mutaţii survenite în SUA şi nu sunt importate din alte ţări din martie când a început secvenţierea, un efort care s-a accelerat având în vedere prevalenţa acestor tulpini.

Ca și tulpina descoperită inițial în Marea Britanie, mutațiile par a face COVID-19 mai contagioasă, dar nu par a diminua eficiența vaccinurilor, afirmă cercetătorii, citați de cnbc.com.

Perioadă de schimbări semnificative

Studiul, care încă nu a fost revizuit de comunitatea ştiinţifică, arată că noul coronavirus trece printr-o perioadă de schimbări semnificative în ce priveşte componenţa sa genetică.

Deşi este prea devreme pentru a determina cât de contagioase sunt noile tulpini, virusul circulă în rândul populaţiei de mai multe luni şi experimentează mutaţii.

Cercetătorii au reamintit că este, de asemenea, prea curând pentru a şti dacă noile variante nu răspund la vaccinurile care în SUA se administrează persoanelor din categoriile de risc.

Grupul de lucru de la Casa Albă a sugerat la începutul acestei luni că ar putea exista „o variantă americană”, judecând după extinderea infecţiilor în ţară din ultimele luni. Statele Unite ale Americii au înregistrat între 200.000 şi 300.000 de infecţii zilnice cu COVID-19 şi peste 4.000 de decese pe zi.

UPDATE

Nu, nu erau suficiente veștile proaste. Mai vin și altele. Călătorii din America de Sud nu mai au voie să intre în Marea Britanie, pe fondul temerilor legate de o nouă variantă de coronavirus identificată pentru prima dată în Brazilia, relatează BBC.

Grant Shapps, ministrul Transporturilor, a spus că interdicția a fost introdusă pentru că există o reală îngrijorare că varianta identificată în Brazilia ar putea fi mai transmisibilă și Marea Britanie „nu are nevoie de mai multe complicații”.

Potrivit BBC, specialiștii au identificat, până acum, alte trei variante ale coronavirusului.

Varianta britanică a virusului, care a devenit dominantă în mare parte din Marea Britanie, considerată mai contagioasă, s-a răspândit în peste 50 de țări.

O variantă din Africa de Sud a fost identificată și în alte cel puțin 20 de țări, inclusiv în Marea Britanie.

Varianta din Brazilia a apărut în luna iulie și a fost detectată recent la patru călători care soseau în Japonia din Brazilia. Are trei mutații cheie în proteina spike, care o fac similară cu cea din Africa de Sud.

Specialiștii se așteptau să apară noi variante ale coronavirusului, pentru că acesta suferă mutații pentru a se răspândi.

Toate cele trei variante identificate până acum au suferit modificări ale proteinelor spike- aceasta este partea virusului care se atașează de celulele umane, notează BBC.

Spitalele din orașul brazilian Manaus sunt copleșite de numărul tot mai mare de îmbolnăviri și trec printr-o criză severă de oxigen.

Manaus a cunoscut o creștere rapidă a deceselor și infecțiilor cu noua variantă a virusului.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol