15 aprilie 2024, 17:57

Cote alarmante ale numărului de cazuri de COVID și de gripă în Spania. Unele regiuni reintroduc obligativitatea măștii în spitale

Situația privind cazurile de Covid și gripă în Spania devine din ce în ce mai gravă, astfel încât mai multe regiuni turistice reintroduc regula obligatorie de purtare a măștii în anumite locuri.

Autoritățile sanitare din întreaga țară raportează spitale și centre de sănătate suprasaturate, cu pacienți care stau din nou pe coridoare sau așteaptă ore în șir pentru tratament.

Medicii de familie solicită, de asemenea, utilizarea obligatorie a măștilor în centrele de sănătate și spitale din întreaga Spanie, pe motiv că valurile de Covid și gripă devin din nou incontrolabile.

Guvernul spaniol nu a făcut încă nicio declarație cu privire la reintroducerea purtării obligatorie a măștilor, dar regiuni precum Valencia – unde se află destinații turistice precum Benidorm și Alicante – impun deja propriile reguli.

Departamentul de Sănătate din Valencia a cerut utilizarea obligatorie a măștilor în centrele de sănătate din cauza creșterii infecțiilor respiratorii.

În regiunea Valencia, rata infecţiilor respiratorii a crescut de la 1.501 cazuri la 100.000 de locuitori în intervalul 26 decembrie – 1 ianuarie, al doilea cel mai mare număr de îmbolnăviri la nivel naţional în acea săptămână după regiunea Castilla-La Mancha.

Responsabili medicali din Valencia le-au cerut persoanelor cu simptome, precum şi profesioniştilor din domeniul medical, familiilor şi prietenilor din sălile de aşteptare să poarte măşti în viitorul apropiat.

Aceştia au dat de înţeles că regula s-ar putea extinde şi în alte zone unde se adună persoane cu o sănătate vulnerabilă.

Regiunea vecină Catalonia a solicitat folosirea măştilor în centre sanitare, iar Aragon (nord) a emis instrucţiuni similare, adăugând că ”recomandă cu fermitate lucrătorilor şi cetăţenilor în general să utilizeze măşti în spaţiile publice, în special în spaţii închise”.

Comuna Murcia, de pe coasta sud-estică, a introdus de asemenea reglementări privind portul măştilor, în timp ce Galicia a recomandat la rândul ei folosirea măştilor.

Spania s-a numărat printre ultimele ţări din Europa care au renunţat la reglementările privind măştile după pandemia de COVID-19, iar oamenii au fost sfătuiţi să le poarte în transportul public până în februarie anul trecut şi în centre sanitare şi farmacii până în iulie.

Potrivit celui mai recent raport epidemiologic al Institutului sanitar universitar Carlos al III-lea, gripa, COVID-19 şi Virusul respirator sinciţial (RSV) circulă pe scară largă în comunităţi, gripa înregistrând cea mai mare incidenţă. Bebeluşii şi vârstnicii care se îmbolnăvesc ajung de multe ori în spital.

În ultima săptămână din decembrie, 953 de persoane la 100.000 de locuitori s-au prezentat la unităţile de asistenţă medicală primară cu afecţiuni respiratorii acute, în comparaţie cu 922 în săptămâna anterioară, în timp ce ratele de spitalizare au arătat o creştere accelerată în comparaţie cu anul trecut.

Asociaţia spaniolă a medicilor generalişti a cerut ca purtarea măştilor să fie obligatorie în centrele sanitare de pe întreg teritoriului ţării. Ministerul Sănătăţii a convocat o întâlnire a autorităţilor sanitare regionale şi, potrivit presei locale, va propune introducerea unor norme obligatorii pe teritoriul ţării săptămâna viitoare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol