20 aprilie 2024, 4:27

Cotidianul francez Le Monde i-a descoperit pe rușii care luptă alături de ucraineni

Nu chiar toți rușii îl susțin pe Vladimir Putin în acțiunile lui menite a șterge Ucraina de pe hartă. Cotidianul francez Le Monde publică un reportaj-analiză despre rebelii ruși care luptă de partea Ucrainei.

Oponenți de-ai lui Putin, veniți dinspre stânga sau din extrema dreaptă, și-au strâns forțele la Kiev. Acum încep să se structureze, sub egida lui Ilia Ponomariov (Ponomarev), un fost deputat în Duma (Parlamentul) de la Moscova, scrie ziarul francez.

Cuibăriți în inima conflictului ruso-ucrainean, oponenții ruși ai lui Putin încearcă să promoveze ideea unei lupte armate împotriva stăpânului Kremlinului.

La Kiev, liderul politic al acestei mișcări, Ilia Ponomariov, fost deputat rus în vârstă de 47 de ani, vrea să „distrugă imperiul rus și să-l lichideze pe Putin”.

Aleksei Baranovski, jurnalist și avocat care lucrează alături de el, nu se arată mai puțin explicit atunci când vorbește despre visul său de a vedea „Kremlinul în flăcări”. Pentru a realiza acest lucru, opozanții ruși din Ucraina vor să construiască atât o armată în exil, cât și o mișcare de gherilă pe pământul rusesc.

Mișcarea rebelă rusă s-a născut oficial pe 31 august 2022, când a fost semnată „Declarația de la Irpin”, care a reunit legiunea „Libertatea Rusiei”, o unitate de voluntari angajată în Forțele Armate Ucrainene, și „Armata Națională Republicană” (NRA), o rețea de partizani care operează în ascuns în Rusia.

Cele două grupuri armate au acceptat apoi ca Ilia Ponomariov să devină coordonatorul lor politic. Un al treilea grup, „Corpul de Voluntari Ruși” (RDK), legat și el de forțele armate ucrainene, și-a făcut apariția tot atunci, dar a preferat în cele din urmă să-și mențină autonomia.

Ilia Ponomariov (Ponomarev) a fost deputat în Duma din 2007 până în 2016, fiind singurul deputat rus care a votat împotriva anexării Crimeei, în 2014.

După ce a plecat în exil în Statele Unite, din cauza persecuției căreia îi era supus la Moscova, s-a stabilit în cele din urmă în Ucraina.

După invazia eșuată din 24 februarie 2022, el a început să vorbească în numele misterioasei „Armate Naționale Republicane”, difuzând declarații – deseori cu informații neverificabile – în numele rebelilor ruși, revendicându-și responsabilitatea pentru atacurile asupra centrelor de recrutare sau a căilor ferate, precum și pentru asasinarea, în regiunea Moscovei, a Dariei Dughina, activista de extrema dreaptă și fiica ideologului ultranaționalist Aleksandr Dughin.

Ponomariov, politician și activist de centru-stânga, nu și-a creat un partid politic propriu, ambiția sa fiind aparent de a reuni oponenții lui Putin proveniți din cel mai larg spectru posibil al scenei politice rusești și uniți prin implicarea lor în lupta armată.

El s-a ținut departe de opozantul întemnițat Aleksei Navalnîi, care cheamă populația la manifestații pacifice, însă afirmă că discută cu alte figuri din opoziție, cum sunt Mihail Hodorkovski sau Gary Kasparov, care totuși nu au semnat  Declarația de la Irpin. „Cu toții suntem de acord că Rusia ar trebui să devină o republică democratică, dar Hodorkovski nu vrea să se arate prea apropiat de Ucraina, în vreme ce Kasparov este împotriva violenței”, comentează Ilia Ponomariov.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol