20 aprilie 2024, 1:47

Criza Covid-19 declanșează boli mintale în rândul tinerilor

Cu toate izolările și blocajele din țările europene, în contextul pandemiei Covid-19, profesioniștii din domeniul sănătății mintale devin din ce în ce mai alarmați de starea mintală deteriorată a tinerilor, despre care spun că au fost printre cei mai grav afectați de această criză. Tinerii au suportat o mare parte din povara sacrificiilor făcute în mare parte pentru a proteja persoanele în vârstă, care sunt mai expuse riscului de infecții severe. Dar rezistența tinerilor poate fi supraestimată, spun profesioniștii din domeniul sănătății mintale.

Confruntați cu o viață socială restrânsă și cu o incertitudine adăugată într-un moment deja precar din viața lor, mulți tineri suferă de sentimentul că pierd timp prețios în primii ani ai vieții lor. În întreaga lume, ei au pierdut oportunități economice  au ratat repere tradiționale și au pierdut relații, într-un moment esențial pentru formarea identității.

Gânduri negre

În Italia și în Olanda, unele secții de psihiatrie pentru tineri s-au umplut până la cifre record. În Franța, profesioniștii au îndemnat autoritățile să ia în considerare redeschiderea școlilor, pentru a combate singurătatea celor tineri. Și în Marea Britanie, unii terapeuți au spus că au sfătuit pacienții tineri să încalce regulile blocajului, ca să compenseze problemele psihice.

În Statele Unite, un sfert dintre tinerii între 18 și 24 de ani au declarat că s-au gândit serios la sinucidere. În America Latină și Caraibe, un sondaj realizat de UNICEF pe 8.000 de tineri a constatat că mai mult de un sfert au experimentat anxietate și 15% depresie.

Un studiu realizat anul trecut de Organizația Internațională a Muncii în 112 țări a constatat că două treimi dintre tinerii între 18 și 29 de ani ar putea fi dominați de anxietate și depresie.

Multe țări europene au avut în toamna lui 2020 iluzia că au stopat focarele de virus, dar apoi s-au confruntat cu un val și mai mare de infecții în această iarnă. Acest lucru a dus la așteptări greșite din partea tinerilor, printre care aceea că restricțiile dure vor înceta în curând.

Celor care deja s-au luptat cu condiții de sănătate mintală sau acces limitat la îngrijire, fragilitatea le-a fost exacerbată. O parte bună este că persoanele mai tinere sunt mai deschise decât cei maturi să discute despre luptele lor interioare. Totuși, acest lucru nu i-a împiedicat pe unii să se simtă vinovați, având în vedere că pandemia a afectat pe toată lumea.

Mici deschideri

În Franța, un sondaj efectuat pe aproape 70.000 de studenți a constatat că 10% au experimentat gânduri suicidare în primele luni ale pandemiei și mai mult de un sfert au suferit de depresie. În Spania, unul dintre cele mai dure blocaje din lume în primăvara lui 2020 a avut un impact profund, în special pentru fetele tinere, care aveau mai multe șanse de a suferi stres, anxietate și depresie, potrivit unui sondaj realizat pe 523 de persoane de către Universitatea din Valencia.

Situația a devenit atât de gravă, încât elevii și studenții au cerut autorităților să ia unele măsuri, inclusiv redeschiderea școlilor și universităților, chiar dacă oficialii își fac griji că o relaxare prematură va înrăutăți răspândirea noilor variante ale noului coronavirus.

Începând din această lună, studenții din Franța se pot întoarce la universități o zi pe săptămână. De asemenea, ei pot primi trei sesiuni gratuite de terapie.

În Marea Britanie, unde organizațiile și experții din domeniul sănătății mintale au cerut guvernului să devieze fonduri pentru a ajuta la abordarea problemei în școli, oficialii au spus că vor lua în considerare sprijinul pentru sănătatea mintală ca parte a planurilor de ridicare a restricțiilor. În Olanda, guvernul central a presat autoritățile regionale să investească mai mult în sănătatea mintală a tinerilor.

Foto: Grae Dickason from Pixabay


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol