4 mai 2024, 14:13

COVID-19 crește riscul de a dezvolta boala Crohn cu 59% și sarcoidoza cu 68%

Oamenii de știință sud-coreeni au descoperit că infecția cu coronavirus crește semnificativ riscul de boli autoimune, de la chelie până la granulomatoza Wegener. În special, Covidul crește riscul de a dezvolta boala Crohn cu aproximativ 59% și, de asemenea, cu 68% probabilitatea de a dezvolta sarcoidoză.

Concluziile cercetătorilor au fost publicate într-un articol apărut în revista „Jama Network Open”.

„Am studiat riscurile de a dezvolta diferite boli autoimune în rândul unui număr mare de pacienți care au avut infecție cu coronavirus. Analiza noastră a confirmat rezultatele multor observații anterioare și, de asemenea, a indicat că infecția cu COVID-19 crește semnificativ riscul de a dezvolta boala Crohn și sarcoidoza, cauza fiind, probabil, perturbările în funcționarea imunității celulelor T” – scriu cercetătorii.

La această concluzie a ajuns un grup științific condus de cercetătorul de la Universitatea Yonsei, Lee Solam, în timp ce studia cazurile a peste 354.000 de sud-coreeni, care au fost infectaţi cu coronavirus în perioada octombrie 2020 – decembrie 2021.

Oamenii de știință au fost interesați cât de mult a afectat COVID-19 probabilitatea de a dezvolta diferite boli autoimune.

Cercetătorii au calculat incidența acestor boli în rândul celor care s-au vindecat de Covid și au obținut date similare pentru 6,1 milioane de coreeni, care nu au fost niciodată infectați cu SARS-CoV-2.

Compararea ulterioară a acestor indicatori a confirmat că pătrunderea coronavirusului în organism și producerea de anticorpi împotriva acestuia crește de fapt riscul de a dezvolta boli autoimune.

Autorii lucrării au descoperit că boala Crohn s-a dezvoltat la cei care s-au vindecat de Covid cu 59% mai des decât în ​​mod normal. Acest lucru a fost, de asemenea, tipic pentru diferite forme de sarcoidoză (68% peste normal). În mod similar, a crescut riscul de chelie autoimună locală și completă (12% și 74% mai mare decât în ​​mod normal), precum și granulomatoza Wegener (2,76 ori mai mare decât în ​​mod normal).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol