13 ianuarie 2023, 4:00

COVID-19: O nouă variantă XE, găsită în Marea Britanie. Este cu 10% mai transmisibilă

O nouă variantă de coronavirus, care provoacă maladia COVID-19,  a fost găsită în Marea Britanie – iar primele indicii sugerează că ar putea fi cu 10% mai transmisibilă decât alte mutații Omicron, scrie The Independent.

Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSCA) studiază XE – o mutație a tulpinilor Omicron BA.1 și BA.2.

Începând cu 22 martie, 637 de cazuri de XE au fost detectate în Anglia, potrivit cifrelor guvernamentale. Începând cu 16 martie, a avut o rată de creștere cu 9,8% peste cea a variantei BA.2, a spus UKHSCA.

Organismul a avertizat că, „deoarece această estimare nu a rămas consistentă pe măsură ce s-au adăugat noi date, nu poate fi încă interpretată ca o estimare a avantajului de creștere pentru această variantă”.

„Cifrele erau prea mici pentru ca recombinantul XE să fie analizat pe regiune”, a spus UKHSCA.

Profesorul Susan Hopkins, conducătorul interimar al consilierului medical șef al UKHSA, a spus că astfel de variante, cunoscute ca recombinante, dispar de obicei „relativ repede”.

Varianta a fost detectată și în Thailanda.

XE provoacă noi simptome de Covid-19?

Deoarece subvarianta este nouă, situația se poate schimba, dar în prezent nu se crede că XE vine cu simptome noi.

Cele mai raportate simptome ale tulpinii originale de Omicron seamănă mult cu o răceală, în special la persoanele care au fost vaccinate.

Aceasta ar include curgerea nasului, strănutul și durerile în gât, spre deosebire de tulpina originală a virusului, care a dus în general la febră, tuse și pierderea gustului sau a mirosului.

Semnele de Covid-19 la care oamenii ar trebui să aibă grijă includ: dificultăți de respirație, senzație de oboseală sau epuizare, dureri de corp, dureri de cap, dureri în gât, nas înfundat sau care curge, pierderea poftei de mâncare, diaree, senzație de rău.

Potrivit rapoartelor, noua variantă este cu 10 la sută mai transmisibilă decât subvarianta BA.2, care este deja cea mai contagioasă.

În prezent, XE reprezintă doar un număr mic de cazuri, cu toate acestea, oamenii de știință au avertizat că ar putea deveni tulpina dominantă în viitorul apropiat datorită transmisibilității sale ridicate.

Cel mai recent raport al OMS, emis pe 31 martie 2022, afirmă: „Recombinantul XE (BA.1-BA.2), a fost detectat pentru prima dată în Marea Britanie pe 19 ianuarie și au fost raportate și confirmate mai puțin de 600 de secvențe de atunci.

Există trei viruși hibrizi sau recombinanți în total care au fost detectați până acum. Aceștia sunt XD, XE și XF, dintre care XD și XF sunt o combinație de variante Delta și Omicron. Între timp, XE este un hibrid din două versiuni de Omicron – BA.1 și BA.2.

Sursa foto: Deadline

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol