20 aprilie 2024, 16:27

Covid-19. Vaccinul de la Moderna posibil să nu aibă nevoie de booster. Plus alte câteva lucruri adiacente

Booster este, poate, cuvântul zilei. Mi-l fac sau nu? La cât timp? Voi folosi același ser? Mă ajută testele de anticorpi, sunt ele suficient de elocvente? Multe întrebări și fragmente de răspunsuri.

Să încercăm să lămurim, parțial, problema…

FDA se gândește dacă să dea sau nu liber booster-ului cu Moderna

Situația e cam așa. Statele Unite au aprobat boosteruil cu Pfizer, nu încă și pe cel cu Moderna. Europa – liber la booster de orice fel (din cele aprobate)

Specialişti ai Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite au afirmat marţi că vaccinul pentru Covid-19 al Moderna nu îndeplineşte toate criteriile instituţiei pentru susţinerea utilizării unui rapel.

FDA nu a dat nici un fel de detalii, dar varianta vehiculată este că, posibil, eficacitatea primelor două doze a rămas ridicată, transmit Reuters.

Reprezentanţii FDA au afirmat că datele referitoare la vaccinul Moderna au arătat că un rapel măreşte anticorpii protectori, dar diferenţa dintre nivelul anticorpilor înainte şi după rapel nu a fost suficient de mare, în special la persoanele la care nivelul respectiv a rămas ridicat.

Documentele au fost publicate înaintea unei întâlniri din această săptămână a unei comisii de experţi externi ai FDA care trebuie să discute despre rapeluri.

FDA respectă de obicei recomandările experţilor săi, dar nu este obligată să o facă. Să vedem cum se termină.

 

Cine poate primi rapel?

Situația e încă și mai încâlcită. O comisie de consultanţi a Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) se va reuni săptămâna viitoare pentru a discuta recomandări specifice referitoare la cine poate primi rapeluri, dacă FDA le va autoriza.

Preşedintele Jo Biden a anunţat în acest an planuri pentru administrarea de rapeluri majorităţii adulţilor, dar unii specialişti ai FDA au afirmat într-un articol publicat în revista The Lancet că nu există dovezi suficiente pentru a susţine inocularea întregii populaţii.

Majoritatea datelor provin din Israel, unde sunt administrate rapeluri ale vaccinului Pfizer/BioNTech, dar nu au avut loc studii la nivelul populaţiei pentru vaccinurile dezvoltate de Moderna sau Johnson & Johnson.

Consultanţii FDA vor evalua vineri şi rapelul vaccinului într-o singură doză al J&J.

J&J a solicitat, de asemenea, FDA să autorizeze administrarea unui rapel la cel puţin două luni după doza iniţială a vaccinului său pentru coronavirus, scrie CNBC.

 

Doza a treia este “imorală”

OMS continuă să cânte pe lângă orchestră; problema e că a fluiera în biserică intră chiar în job description.

Organizația Mondială a Sănătății își continuă declarațiile sub forma unor eseuri ce conțin mai mult filosofie decât știință.

​Administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID-19 în unele ţări este „imorală” în condiţiile în care inoculările stagnează în Africa, acuză directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Intensificarea vaccinărilor cu doza de rapel (booster) este „imorală, incorectă şi nedreaptă şi trebuie să se oprească”, a declarat şeful OMS pentru CNN.

„A începe inocularea celei de-a treia doze este într-adevăr cel mai rău lucru pe care îl putem face în calitate de comunitate globală. Este nedrept şi, de asemenea, incorect pentru că nu vom opri pandemia ignorând un întreg continent (Africa), iar acest continent nu are nicio capacitate de producţie prin alte mijloace”, a adăugat el.

OMS a recomandat o doză suplimentară de vaccin, a treia, pentru persoanele imunodeprimate, însă se opune utilizării la scară largă a dozelor de rapel (booster) până când un număr mare de persoane la nivel mondial nu va fi vaccinat cu o primă doză de ser anti-COVID-19.

America de Sud, America de Nord, Europa, Asia, Oceania au administrat o singură doză de vaccin la peste 50% din populaţiile lor, în timp ce doar 7% din populaţia Africii a primit o singură doză, a mai spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Studiu

Cadru. Ca să știți. În Israel s-a vaccinat numai cu Pfizer. Tot ce auziți despre Israel “e cu Pfizer”. De unde și expresia…”ia cu Pfizer”

Și totuși, un nou studiu din Israel arată eficacitatea dozei de vaccin booster împotriva Covid-19.

Peste 1 milion de vaccinaţi cu vârste de peste 60 de ani şi care primiseră vaccinare completă cu cel puţin 5 luni înainte de a treia doză a fost incluşi în cercetare.

Studiul confirmă fără drept de apel că ratele de infecţie şi de boală severă au fost substanţial mai mici la cei care au primit booster în comparaţie cu indivizii care au primit două doze.

În analizele primare au fost comparate ratele cazurilor confirmate de COVID-19 între cei care primiseră booster cu cel puţin 12 zile mai devreme şi cei care nu primiseră booster (dar fuseseră vaccinaţi în prealabil).

În analizele secundare au fost comparate rezultatele la 4-6 zile după boost şi cele la >12 zile după boost. „Rezultatele studiului confirmă fără drept de apel că ratele infecţiilor confirmare la cei care au primit boost au fost mai mici cu un factor de 11.3, în timp ce ratele infecţiilor severe au fost mai mici cu o rată de 19.5. Ratele după mai mult de 12 zile de la boost au fost mai mici cu un factor de 5.4 decât cele înregistrate la 4-6 zile de la boost, scrie Adevărul.

 

România

Rezumat. Aici situația se complică (parcă n-am știi). Liber la boostere. This is Sparta! Totuși, este clar că cei care au imunitate scăzută au nevoie de booster. Ne facem “planuri de viitor”. Adică să trăim cu boala.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că pentru persoanele cu răspuns imun scăzut va fi recomandată o schemă de vaccinare anti-COVID cu trei doze iniţial, la care se adaugă şi un rapel cel puţin şase luni.

„Ieri Agenţia Europeană a Medicamentului a autorizat cele două recomandări pentru administrarea, fie de o doză suplimentară de vaccin în cadrul primei scheme pentru persoanele imunodeprimate, care va cuprinde atât vaccinul de la compania Biontech/ Pfizer, cât şi vaccinul de la compania Moderna, ceea ce înseamnă că vom avea o schemă de trei doze iniţial plus, la un moment dat, un rapel la minim şase luni de la schema iniţială, iar la persoanele care au un răspuns imun normal, persoanele imunocompetente, vor avea schema de două doze la prima vaccinare şi un rapel după minim şase luni aşa cum se recomandă în momentul de faţă, acea doză Booster care ştim a fost deja demarată în România din data de 28 septembrie”, a declarat Valeriu Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

El a precizat că doza suplimentară se administrează la 28 de zile.

„Această doză suplimentară, în cadrul schemei iniţiale, care se recomandă persoanelor cu răspuns imun scăzut, se administrează la 28 de zile, atât pentru vaccinul de la compania Biotech/Pfizer, cât şi pentru vaccinul de la compania Moderna. În momentul de faţă noi am consultat comisiile de specialitate de la Ministerul Sănătăţii şi avem deja o centralizare a categoriilor de pacienţi care pot beneficia de trei doze de vaccin încă de la prima schemă”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare, scrie G4Media.

Sunt testele anticorpi relevante?

Când? E întrebarea cea mai logică. Între timp se constată că rețelele private de sănătate vând niște servicii care s-ar putea să te ajute. La fel de bine cum s-ar putea să te și încurce.

Să zicem că te lămurești și știi ce booster să faci. Problema e când. Cel mai facil e să-ți faci un test de anticorpi. Spun unii, ar fi eficient. Sau nu…chiar.

Oamenii care, în urma vaccinării sau a trecerii prin boală, își fac anticorpii și în funcție de rezultat se hotărăsc dacă mai fac sau nu doza a treia de vaccin nu procedează corect, spune Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

El a explicat la Digi24 de ce deocamdată măsurarea anticorpilor nu este un criteriu fiabil pentru doza booster.

„Ceea ce ne lipsește în momentul acesta este o standardizare a metodelor de determinare a acestor anticorpi. Sunt mai multe tipuri de metode care se folosesc, metode comerciale disponibile în laboratoare. Ele nu sunt standardizate, deci nu pot fi comparate rezultatele. Din ceea ce știm, pe metodele evaluate în studii, foarte probabil că în perioada imediat următoare se va defini acea valoare-prag a anticorpilor de la care știm că persoana respectivă are un nivel crescut de protecție, undeva la peste 85 la sută, și un nivel de la care știm că nu este protejată această persoană. De ce trebuie să avem această valoare definită? Tocmai pentru că la un moment dat, vaccinurile vor fi comparate între ele ca eficacitate, ca eficiență, și, de asemenea, ca durată a protecției”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„În momentul acesta, se consideră o valoare-limită, o valoare-prag, de la care știm că persoana respectivă are un nivel suficient de ridicat de protecție,   undeva peste 170 de unități arbitrare pe mililitru, dar repet, testele nu sunt standardizate. Noi ceea ce determinăm prin testele obișnuite sunt anticorpii care se leagă de proteina spike, dar acei anticorpi nu înseamnă neapărat anticorpi neutralizanți. Noi determinăm practic o valoare a anticorpilor care se leagă de acea proteină, dar nu înseamnă că avem neapărat anticorpii protectori, neutralizanți, cei care blochează intrarea virusului în celulă”, a arătat medicul Valeriu Gheorghiță.

Și, totuși – cu ce mă vaccinez?

Precum cetățeanul turmenta, revenim la obsesia noastră

M-am vaccinat la primele două doze cu Pfizer, iar acum au trecut 6 luni și mă aflu în fața dozei 3. Ce vaccin aleg – Pfizer sau Moderna? Cum este mai bine – să fac doza 3 cu același vaccin de la primele două doze sau să le combin?

Mulți români își pun zilele acestea întrebarea, în condițiile în care, la primele două doze, Pfizer a fost de departe cel mai utilizat vaccin în țara noastră. La doza 3, autoritățile te lasă să alegi între Pfizer și Moderna, singurele vaccinuri folosite în acest moment pentru doza 3, indiferent cu ce te-ai imunizat la prima schemă de vaccinare – Pfizer, Moderna sau AstraZeneca.

Un medic din linia întâi a explicat pentru HotNews.ro cum faci cea mai bună alegere pentru doza 3.

Doza 3 cu Pfizer sau Moderna?

Imunizarea cu doza 3 de vaccin împotriva COVID-19 a început în România pe 28 septembrie. Practic, de la această dată, orice persoană care împlinește cel puțin 6 luni de la administrarea rapelului (a doua doză de vaccin) poate merge la centrul de vaccinare sau la medicul de familie pentru administrarea dozei 3, la cerere.

Vaccinarea cu doza 3 se face doar cu vaccin pe baza tehnologiei ARN mesager, produs de Pfizer-BioNTech sau Moderna, inclusiv în cazul celor vaccinați inițial cu AstraZeneca.

Având în vedere faptul că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea unei doze suplimentare, deoarece nu s-au împlinit încă 6 luni.

Vaccinurile produse de Pfizer și Moderna, ambele pe baza tehnologiei ARN mesager, sunt absolut similare, iar oricare dintre ele poate fi ales la doza 3, neexistând o variantă mai bună decât cealaltă, a explicat pentru HotNews.ro Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București.

Potrivit medicului Adrian Marinescu, în cazul în care una dintre variante ar fi fost de preferat celeilalte – fie păstrarea aceluiași vaccin la doza 3, fie alegerea variantei combinate, adică celălalt vaccin decât cel cu care s-au făcut primele două doze – atunci autoritățile ar fi instituit o regulă sau ar fi emis o recomandare în acest sens.

Atâta timp cât s-a mers pe varianta la alegere, acest lucru înseamnă că vaccinurile sunt perfect similare: „Ambele vaccinuri – Pfizer și Moderna – sunt similare. Datele științifice pe care le avem ne spun că nu sunt diferențe semnificative care să ne facă să avem o alegere sau alta, pentru că, dacă ar fi fost așa, recomandarea de vaccinare din partea autorităților ar fi fost strict pe o cale. Tocmai pentru că nu sunt diferențe importante, au fost lăsate la dispoziție ambele variante, care sunt similare.”

„Cei care merg pe varianta că dacă m-am vaccinat prima dată cu Pfizer, merg mai departe tot cu Pfizer, merg pe ideea că activarea celulelor cu memorie – limfocitele T – ar fi mai bună pentru că mergi pe un drum bătătorit. Cei care preferă varianta încrucișată – Moderna cu Pfizer sau Pfizer cu Moderna – spun în felul următor: că această activare celulară se întâmplă cam la fel, cu condiția să păstrezi același tip de vaccin – ARN mesager – iar mesajul transmis pentru celulele noastre, atunci când se administrează vaccinul, este același”, a precizat medicul Adrian Marinescu.

„În concluzie, ambele variante sunt absolut similare, din tot ceea ce avem la nivel de date”, este concluzia medicului Adrian Marinescu.

În speranța că dacă nu v-am lămurit, măcar nu v-am încurcat…

Foto UNSPLASH

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE