16 octombrie 2021, 21:18

COVID-19. Vom avea din nou restricții în această toamnă?

Valul al patrulea al pandemiei riscă să fie și mai agresiv decât cel anterior. Medicii avertizează că spitalele vor fi, din nou, suprasolicitate atunci când numărul infectărilor cu varianta Delta va creşte. În ATI au ajuns deja primii pacienți infectați cu varianta Delta, iar mulți bolnavi cronici sunt în continuare nevaccinați. Medicii îi roagă pe pacienți să se vaccineze până nu va fi prea târziu, dar e un avertisment pe care mulți români par să îl ignore.

Nivelul actual de vaccinare ne plasează astfel pe penultimul loc în Europa, după Bulgaria.

Fiecare doză de vaccin în plus contează pentru că valul 4 al pandemiei e deja aici – a spus-o, pentru prima dată, președintele Comitetului Național de Vaccinare (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, săptămâna trecută. Ce trăim acum este „o pandemie a nevaccinaților”, o spun toți experții, pentru că ei sunt cei care ajung la spital și tot ei sunt cei care permit noi mutații ale virusului.

Restricțiile ar putea reveni în această toamnă, odată cu creșterea accelerată a  numărului cazurilor de COVID-19 pe fondul răspândirii tulpinii Delta, autoritățile neavând pregătit un plan pentru valul 4, susține într-un interviu pentru HotNews.ro Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. „Nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă”, a spus el. Iată mai jos principalele idei din acest interviu:

  • Numărul cazurilor de îmbolnăviri de COVID-19 va continua să crească „garantat” în perioada următoare, afirmă Răzvan Cherecheș, unul dintre cei mai vizibili specialiști în spațiul public în perioada pandemiei, cunoscut la Profu’ de Sănătate Publică.
  • Pentru o încetare a creșterii în acest moment, autoritățile ar fi trebuit să ia măsurile potrivite încă de acum două săptămâni, lucru care nu s-a întâmplat.
  • În această toamnă am putea vedea din nou restricții precum obligativitatea purtării măștii și în spațiul exterior, limitarea libertății de mișcare după o anumită oră, limitarea programului magazinelor sau închiderea restaurantelor, având în vedere faptul că „peste vară autoritățile nu au fost preocupate de măsurile care să contrabalanseze creșterea din această toamnă, astfel încât să facă restricțiile din toamnă mai ușoare”.
  • În plus, niciuna dintre măsurile de prevenire a apariției de focare de COVID-19 în școli nu a fost pregătită din timp, spune Răzvan Cherecheș.
  • În ceea ce privește segmentul HoReCa, poate cel mai afectat de pandemie, este foarte probabil să ne întoarcem de unde am plecat acum câteva luni, pentru că nici aici nu s-au luat niciun fel de măsuri pentru ca valul 4 să nu mai închidă, spre exemplu, ușile restaurantelor.
  • Pot fi angajații din anumite sectoare, precum cei din spitale și cei din învățămât, obligați să se vaccineze? „Parlamentul nu și-a asumat răspunderea să discute acest lucru deoarece ar fi o măsură nepopulară și care le-ar afecta intenția de vot”, este de părere Răzvan Cherecheș.
  • Până unde pot merge restricțiile diferențiate vaccinați – nevaccinați? Persoanelor nevaccinate nu li se pot impune restricții care să le afecteze accesul la bunuri de bază, ci doar în ceea ce privește activitățile opționale, subliniază Răzvan Cherecheș.
    • „Guvernul și Parlamentul, în această vară, au fost în concediu. Nu și-au asumat răspunderea pentru valul care urmează, nu s-au luat măsurile din timp și am văzut doar declarații triumfaliste de relaxare, fără să vedem un plan concret de măsuri pentru valul 4, din această toamnă”, consideră expertul în Sănătate publică.

Articolul integral îl găsiți AICI

Sursa foto: Pagina de Facebook Răzvan Cherecheș

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.