25 aprilie 2024, 23:56

Covid. Experții estimează 9.000 de morți pe zi, în China. S-ar putea ajunge la 3,7 milioane de cazuri/zi

Statele Unite iau în considerare prelevarea de probe din apele reziduale prelevate de la avioanele internaționale pentru a depista orice noi variante de Covid-19 care apar, în contextul în care infecțiile cresc în China, în timp ce experții în sănătate din Marea Britanie estimează că aproximativ 9.000 de persoane pe zi mor acum din cauza acestei boli în China, scrie The Guardian.

Propunerea de testare a apelor uzate de către Centrele americane pentru controlul și prevenirea bolilor ar oferi o soluție mai bună pentru urmărirea virusului și încetinirea intrării acestuia în SUA decât noile restricții de călătorie anunțate săptămâna aceasta, au declarat trei experți în boli infecțioase.

Statele Unite și o serie de alte țări au declarat că cei care călătoresc din China vor trebui să efectueze teste Covid obligatorii.

Comentariile lor au fost făcute în contextul în care firma britanică de date medicale Airfinity a declarat că aproximativ 9.000 de persoane din China mor probabil în fiecare zi din cauza Covid, aproape dublându-și estimarea de acum o săptămână.

Infecțiile cu Covid au început să se răspândească în China în luna noiembrie, accelerând ritmul în această lună după ce Beijingul a desființat politicile sale de zero-Covid, inclusiv testarea regulată a populației prin PCR și publicarea de date privind cazurile asimptomatice.

Numărul cumulat de decese în China de la 1 decembrie a ajuns probabil la 100.000, iar numărul total de infecții se ridică la 18,6 milioane, a precizat joi Airfinity într-un comunicat. Aceasta a folosit o modelare bazată pe date din provinciile chineze înainte de implementarea recentelor modificări privind raportarea cazurilor, a precizat aceasta.

Airfinity se așteaptă ca infecțiile cu Covid din China să atingă primul vârf pe 13 ianuarie, cu 3,7 milioane de cazuri pe zi.

Date “oficiale”

Cifrele lor contrastează cu cele câteva mii de cazuri raportate de autoritățile sanitare chineze pe zi, după ce o rețea națională de site-uri de testare PCR a fost în mare parte desființată, iar autoritățile au trecut de la prevenirea infecțiilor la tratarea acestora.

Agenția de sănătate a Uniunii Europene a declarat joi că este de părere că introducerea la nivelul UE a testelor Covid obligatorii pentru călătorii din China este în prezent „nejustificată”, subliniind „imunitatea mai mare a populației din UE/SEE, precum și apariția anterioară și înlocuirea ulterioară a variantelor care circulă în prezent în China”.

Însă, într-o serie de tweet-uri, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reînnoit apelul către China de a fi mai comunicativă cu date detaliate privind situația pandemiei în această țară.

„În absența unor informații complete din partea Chinei, este de înțeles că țările din întreaga lume acționează în moduri care cred că își pot proteja populația”, a scris Tedros.

China a declarat că criticile la adresa statisticilor sale Covid sunt nefondate și a minimizat riscul noilor variante, afirmând că se așteaptă ca mutațiile să fie mai infecțioase, dar mai puțin grave. Cu toate acestea, îndoielile cu privire la datele oficiale chinezești au determinat multe locuri – inclusiv Italia și Japonia, precum și SUA – să impună noi reguli de testare pentru vizitatorii chinezi, în timp ce Beijingul a ridicat controalele de călătorie.

Prognoze

Airfinity se așteaptă ca decesele să atingă un vârf pe 23 ianuarie, cu aproximativ 25.000 pe zi, numărul cumulat de decese ajungând la 584.000 din decembrie. Din 7 decembrie, când China a făcut o schimbare bruscă de politică, autoritățile au raportat oficial doar 10 decese Covid.

Testarea apelor reziduale

O soluție propusă acum de Statele Unite testarea apelor reziduale de la companiile aeriene, care ar oferi o imagine mai clară a modului în care virusul a suferit mutații, având în vedere lipsa de transparență a datelor din China, a declarat Dr. Eric Topol, expert în genomică și director al Institutului de Cercetare Translațională Scripps Research din La Jolla, California.

Scoaterea apelor reziduale din avioanele din China „ar fi o tactică foarte bună”, a declarat Topol, adăugând că este important ca SUA să își îmbunătățească tacticile de supraveghere „din cauza faptului că China este atât de puțin dispusă să împărtășească datele sale genomice”.

Un caz clar

Cercetătorii francezi au raportat în iulie că testele efectuate pe apele reziduale ale avioanelor au arătat că impunerea unor teste Covid negative înainte de zborurile internaționale nu protejează țările de răspândirea noilor variante. Aceștia au găsit varianta Omicron în apele reziduale de la două avioane comerciale care au zburat din Etiopia în Franța în decembrie 2021, chiar dacă pasagerilor li s-a cerut să facă teste Covid înainte de îmbarcare.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol