8 martie 2023, 11:31

„Covid lung” ar putea în sfârșit să schimbe tradiția ignorării pacienților cu simptome „inexplicabile”

Nenumărate luni sau chiar ani de disperare și deznădejde în căutarea unui diagnostic corect și a unui tratament adecvat, așa arată viața multor pacienți cu simptome „inexplicabile”. Sentimentul lor a fost că nu au fost bine-primiți  în instituțiile medicale.

„Ceva ce mi s-a întâmplat, un lucru pe care nu-l puteam controla, m-a adus într-o situație asemănătoare unei mașinării decuplate – dezactivată – incapabilă să fac orice din ceea ce o persoană tânără de 21 de ani, cu inteligența și interesele mele, ar putea să-și dorească sau ar trebui să poată face”, a scris în 2017 tânăra Maeve Boothby O’Neill, căreia boala prelungită îi afectase grav capacitatea de a se îngriji singură.

Maeve s-a stins pe 3 octombrie 2021. Avea 27 de ani. Pe certificatul ei de deces, medicul acesteia a notat drept cauză „encefalomielita mialgică” (ME) – o denumire alternativă pentru boala cunoscută sub numele de sindrom al oboselii cronice, scrie Codastory.

Encefalomielita mialgică este declanșată frecvent de o afecțiune acută virală sau de altă natură infecțioasă, deși a fost asociată și cu expunerea la toxine din mediu, inclusiv la mucegai.

S-a constatat că pacienții suferă de o serie de disfuncții: imunologică, metabolică, neurologică și altele. Epidemiile virale lasă întotdeauna în urma lor un mic procent de persoane care se confruntă cu complicații cronice a căror cauză nu poate fi identificată.

Iar problemele medicale îndelungate raportate de milioane de oameni din întreaga lume după infecția acută cu coronavirus includ unele dintre simptomele esențiale care caracterizează ME.

Pacienții, medicii, oamenii de știință și jurnaliștii discută și investighează suprapunerile celor două afecțiuni. În vreme ce „Long Covid” este un termen sub care se adună un grup extrem de divers de pacienți, unii dintre aceștia primesc diagnostice clinice de ME sau ME/CFS, cum este adesea denumită afecțiunea în prezent.

Aceste persoane au nevoie de ajutor, dar nu îl primesc întotdeauna.

„Expresia „Fără explicație din punct de vedere medical” nu înseamnă „Inexplicabil din punct de vedere medical”. Doar pentru că nu știi ce este în neregulă cu un pacient, nu înseamnă că nu este nimic în neregulă cu el”, a scris Brian Hughes, profesor de psihologie la Universitatea din Galway.

Sursa foto: asbmb.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol