5 decembrie 2023, 17:42

Vaccinați vs nevaccinați. Principalele 5 simptome în cazurile de COVID-19, provocate de varianta Omicron

Ceea ce mulți nu au înțeles nici la peste doi ani și jumătate de la declanșarea pandemiei de Covid-19 este că vaccinarea nu înseamnă că nu o să te îmbolnăvești de Covid. Vaccinarea presupune că foarte probabil nu vei dezvolta o forma gravă, iar riscul de deces este extrem de redus.

Un studiu realizat în Marea Britanie arată că simptomele în cazurile Covid-19 provocate de varianta Omicron a coronavirusului diferă la vaccinați și nevaccinați. Nu are rost să ne mirăm, a venit toamna, au scăzut temperaturile, e sezonul virozelor, iar Covidul își face iar de cap prin lume.

În diferite țări din Europa s-a atins imunitatea de turmă, de exemplu, în Germania, ea se ridică la 76%. Chiar și așa, studiile au arătat că și aceștia pot contracta coronavirusul.

În cadrul studiului ”Zoe Health Study” s-a creat o aplicație prin care bolnavii de Covid au fost rugați să bifeze simptomele lor la contractarea virusului, dar să bifeze și dacă sunt vaccinați sau nu. La studiu au participat aproximativ patru milioane de oameni.

Cercetătorii britanici de la Kings College London au analizat rezultatele și au făcut un clasament al celor mai întâlnite cinci simptome în cazul celor nevaccinați, vaccinați cu o doză și vaccinați cu două doze.

Ei au ajuns la concluzia că simptomele au fost similare, dar intensitatea și durata bolii a variat.

Cele mai întâlnite cinci simptome în cazul nevaccinaților: dureri de cap, dureri în gât, guturai, febră și tuse persistentă.

Pierderea temporară a gustului și mirosului se află abia pe locul 9, în timp ce dificultățile de respirație sunt abia pe locul 30. ”Asta arată că simptomele se schimbă odată cu mutațiile virusului”, susțin experții.

Cele mai întâlnite cinci simptome în cazul celor vaccinați cu o doză: dureri de cap, guturai, dureri în gât, strănutat și tuse persistentă.

Putem observa că la cei vaccinați febra nu este printre principalele cinci simptome, spre deosebire de cei nevaccinați. Tusea persistentă este sub strănutat sau guturai. Până acum aceste două simptome nu erau suficiente pentru a vorbi despre o infectare cu Covid”.

Principalele cinci simptome pentru cei vaccinați cu două doze: guturai, dureri de cap, strănutat, dureri în gât, tuse persistentă.

Pierderea mirosului și gustului ca și problemele de respirație sunt foarte jos pe listă. Tusea persistentă se menține pe locul 5 și astfel nu mai e un indicator principal pentru infectarea cu Covid”, subliniază experții.

Simptomele sunt similare pentru cele trei grupuri studiate. Diferența este că la cei vaccinați simptomele durează mai puțin și își revin mai rapid din variantele mai grave”, a fost concluzia cercetătorilor britanici.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol