31 decembrie 2022, 14:12

Crăciunul, obiectul propagandei

Mașinăria propagandistică a Rusiei nu mai cunoaște limite. Se folosește inclusiv de Crăciun, ca să spele creiere. Moscova profită de sărbătorile de la sfârşitul anului pentru a difuza un mesaj de propagandă antieuropean, printr-o publicitate difuzată de postul Russia Today (RT). Care este mesajul? Europenii au petrecut 2021 în abundenţă, în 2022 au făcut sărbătorile în beznă, iar în 2023 vor fi constrânşi să-şi mănânce animalele de companie!

Acest clip promoţional, difuzat pentru prima oară în Europa de către jurnalistul Francis Scar de la BBC Monitoring, se doreşte un avertisment adresa cetăţenilor europeni în privinţa consecinţelor energetice ale susţinerii Ucrainei de către Uniunea Europeană (UE), în contextul în care războiul rus lansat de Kremlin durează de zece luni, relatează BFM TV.

În prima secvenţă – o scenă din 2021, o familie sărbătoreşte Crăciunul, iar o fetiţă primeşte cadou un hamster care poartă un papion.

În anul următor, în aceeaşi perioadă, tatăl fetei este nevoit să construiască un sistem prin care să transforme roata hamsterului în generator, pentru a ilumina bradul de Crăciun.

În ultima secvenţă, în 2023, familia trăieşte în mod evident în cea mai mare sărăcie şi frig. tatăl găseşte în supă papionul hamsterului, care sugerează că soţia sa a fost nevoită să gătească animalul de companie pentru ca familia să supravieţuiască.

”Crăciun fericit «antiruşilor»! Dacă presa voastră nu vă spune totul, RT este disponibil cu un VPN”, scrie la sfârşitul clipului.

Difuzarea Russia Today (RT) este interzisă în statele membre UE de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie.

”Rusia nu încearcă nici măcar să-şi disimuleze şantajul economic”, reacţionează corespondentul France 24, Dave Keating, la fel ca istoricul militar Cédric Mas.

UE este şantajată energetic de către Moscova, un important furnizor de gaze naturale la nivel mondial, vizat de de sancţiuni europene de la începutul războiului din Ucraina şi care ameninţă să perturbe, ca represalii, aprovizionarea cu gaze naturale, eventual să o taie de tot.

Riscul penuriei de energie afectează mai multe state membre UE, care şi-au îndemnat cetăţenii să reducă consumul în această iarnă, precum Germania şi ţări din Europa de Est, foarte dependente de gazele naturale ruseşti.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol