23 martie 2024, 11:39

Descoperirea craniului unui „om dragon” în China ar putea adăuga specii în arborele genealogic uman

Un craniu fosilizat masiv, care are cel puțin 140.000 de ani, a fost descoperit în China. Este vorba despre o nouă specie de om străvechi, o descoperire care ar putea schimba punctele de vedere predominante asupra modului în care a evoluat specia noastră, Homo sapiens.

Craniul aparține unui bărbat matur care avea un creier imens, creste masive ale frunții, ochi adânci și un nas proeminent. Obiectul a rămas ascuns într-o fântână abandonată timp de 85 de ani, după ce un muncitor a dat peste el, pe un șantier din China.

Cercetătorii au numit noua specie Homo longi și i-au dat porecla de „Omul Dragon”, după regiunea râului Dragon din nord-estul Chinei, unde a fost descoperit. Echipa a spus că Homo longi, și nu neanderthalienii era specia umană dispărută, în mare parte strâns legată de a noastră. Dacă ar fi confirmat, acest lucru ar schimba modul în care oamenii de știință imaginează originea lui Homo sapiens, care a fost construită de-a lungul anilor prin descoperirile de fosile și analiza ADN-ului antic.

Ascuns de rușine

În 1933, un muncitor care lucra la un șantier de construcție de poduri în orașul Harbin a descoperit craniul ciudat. Cu doar patru ani mai devreme, cercetătorii găsiseră un alt craniu asemănător omului, poreclit „Omul din Beijing”. Aceste cranii păreau să lege oamenii din Asia de înaintașii lor.

În loc să predea noul craniu autorităților japoneze care ocupau nord-estul Chinei la acea vreme, muncitorul a ales să-l ascundă. Nu a menționat nimeni craniul timp de decenii. Într-o relatare a descoperirii fosilei, autorii au speculat că omului era rușine că a lucrat pentru japonezi. Cu puțin înainte de moartea sa în 2018, muncitorul a povestit familiei sale despre fosilă. S-au dus la fântână și l-au găsit. Familia a donat obiectul Muzeului de Geoștiință al Universității GEO din Hebei, unde oamenii de știință au putut vedea imediat că a fost păstrat foarte bine.

Homo longi pare să fi fost un adult de dimensiuni mari. Avea obrajii plați și gura largă. Maxilarul inferior lipsește, dar cercetătorii deduc din maxilarul superior și din alte cranii fosile umane că probabil îi lipsea bărbia proeminentă.

Astăzi, planeta găzduiește doar o singură specie de oameni: Homo sapiens. Dar „Omul Dragon” a existat într-un moment în care coexistau diferite tipuri de hominizi, inclusiv Homo erectus, un om înalt cu creierul de două treimi din dimensiunea creierului nostru.

Foto: NY Times


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol