6 decembrie 2024, 5:47

Creativitate dusă la extrem. Timișoreanul care confecționează aparate foto din doze de bere sau cutii de pantofi

Atunci când pasiunea și creativitatea se întâlnesc, iau naștere proiecte demne de laudă. Este și cazul unui timișorean pasionat de fotografie, care s-a decis să realizeze aparate foto din doze de bere, cutii de suc sau de pantofi.

Daniel Tellman este de profesie arhitect și trăiește în Timișoara. Este pasionat de fotografie și caută tot timpul metode alternative de a realiza fotografii și cadre excepționale. Astfel, reușește să construiască aparate foto inedite, prin punerea în practică a unei tehnici aproape uitată, utilizând doar obiecte banale.

Atât arhitectura, cât şi fotografia explorează spaţiul, fiecare într-un mod propriu. Eu m-am lipit de fotografia cu stenopă pentru că îţi oferă, în cazul în care o practici, un grad foarte mare de libertate. Construindu-ţi propriile aparate, specific pe proiectul pe care-l urmăreşti, ai un grad mare de exprimare şi de expresie, pentru că poţi să-ţi foloseşti nişte condiţionări pe care aparatele digitale nu le au. Nu spun că este mai bună fotografia digitală sau nu e mai bună cea cu stenopă, ci că pur şi simplu sunt lucruri care se complementează unele pe celelalte. Eu fac şi fotografie digitală şi sunt foarte mulţumit că există, dar sunt unele lucruri pe care nu le poţi face cu fotografia digitală”, a detaliat Daniel Tellman, potrivit Descoperă. 

Ideea confecționării aparatelor foto din materiale reciclabile se leagă de pasiunea acestuia pentru fotografia fără obiectiv, numită și fotografia cu stenopă, în care obiectivul este înlocuit cu un orificiu prin care pătrunde lumina. Astfel, timișoreanul menționează și faptul că există avantaje ale utilizării unui aparat cu stenopă, în detrimentul unuia clasic. Potrivit explicațiilor acestuia, un aparat cu stenopă are un timp de expunere mai lung și nu este condiționat de senzori și baterie, ca în cazul celor tradiționale.

La fotografia cu stenopă poţi să expui de la câteva ore, la câteva luni, la câţiva ani. Cea mai lungă expunere de care ştiu eu este realizată de un spaniol, la Madrid, de şase ani şi jumătate. Acest lucru nu se poate realiza cu fotografia digitală. La fotografia cu stenopă poţi să ai suprafaţă fotosensibilă înclinată, curbă, şifonată, în toate felurile. În fond, tu o faci atunci când îţi gândeşti aparatul. Ca şi mediu fotosensibil poţi să foloseşti orice lucru care se alterează la contactul cu lumina, începând de la hârtie fotografică, frunze proaspăt culese şi au clorofilă în ele, cerneluri care se decolorează în timp dacă bate soarele pe ele”, a povestit arhitectul timişorean, potrivit Descoperă. 

Citește întreg articolul aici.

Sursă Foto: descoperă.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol