3 martie 2024, 11:44

Creșterea numărului de cazuri de rabie în Ucraina. Vaccinarea este cea mai bună protecție împotriva ei

Numărul cazurilor de rabie în Ucraina este în creștere, stârnind îngrijorări cu privire la potențialul de transmitere a bolii la om. Rabia este o boală virală care provoacă inflamarea creierului și a măduvei spinării și este fatală după manifestarea simptomelor.

În pofida gravității acestei boli, în Ucraina nu există o conștientizare a pericolului și nici practici responsabile în ceea ce privește deținerea animalelor de companie, ceea ce duce la incidența ridicată a rabiei la animalele din această țară.

Informații despre cazuri noi de rabie vin din toată țara, din regiunea Liov până în regiunea Dnipropetrovsk, după cum a spus Iaroslav Tișcenko, managerul rețelei de clinici veterinare Alden-Vet. „Ajung să fie cunoscute aproximativ 10-15% dintre cazurile de rabie, dar în realitate, amploarea este mult mai mare. Lipsa unei culturi a responsabilității, care să includă vaccinări regulate și lipsa controlului din partea statului au creat condițiile prin care Ucraina a devenit o țară dezavantajată și astfel a ajuns pe primul loc în Europa în ceea ce privește incidența rabiei la animale”, spune Tișcenko.

Este esențial ca atât animalele domestice, cât și cele sălbatice să fie vaccinate pentru a preveni răspândirea rabiei.

Rabia poate fi transmisă la om prin mușcătura animalelor, prin zgârieturi sau prin contactul cu saliva infectată de pe membranele mucoase.

În cazul unei mușcături sau a unei zgârieturi provocate de animal, este crucial să spălați temeinic rana timp de cel puțin 10 minute cu apă și săpun și să solicitați imediat asistență medicală.

Vaccinarea antirabică pentru oameni este disponibilă în scop profilactic, înainte și după o eventuală expunere și este extrem de eficientă atunci când este administrată conform calendarului prescris, începând cel târziu în a 14-a zi de la momentul incidentului.

Sursa: Zaborona, Ucraina


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol