27 septembrie 2022, 17:37

„Criptomonedele sunt halal?”, se întreabă unii musulmani

În ultimele luni, autoritățile religioase proeminente musulmane au emis o fatwa avertizând adepții să stea departe de criptomonede, argumentând că fluctuațiile lor și originile neclare le fac mai asemănătoare cu jocurile de noroc, care sunt, de asemenea, interzise de Coran.

Mu’aawiyah Tucker face parte dintr-o avangardă mai tânără, expertă în tehnologie, susținând că monedele cripto oferă musulmanilor o alternativă viabilă la sistemul financiar tradițional. Tucker a studiat dreptul islamic cu savanți respectați la nivel internațional în Medina, orașul în care este îngropat profetul Mahomed, iar acum conduce CryptoHashReview, o firmă de consultanță care consiliază proiecte cripto cu privire la modul în care ele respectă legea islamică.

Domeniu interesant chiar și pentru musulmanii conservatori

Dezbaterile de genul acesta nu sunt neobișnuite pentru islam. Religia are o istorie bogată de studii pe probleme financiare, iar legea islamică, sau sharia, are o componentă financiară importantă. De generații, liderii religioși au dezbătut pasajele din Coran care se ocupă de bani. În general, finanțele islamice încearcă să stabilească reguli pentru afaceri și investiții care să asigure că un grup nu profită de altul și nu folosește bani pentru a asupri pe altcineva.

Nu există nicio autoritate centrală în Islam care să poată lua o decizie finală cu privire la criptomonede. Savanții scriu cărți, susțin prelegeri și se adună la universități sau la conferințe religioase pentru a discuta noi probleme. Multe țări cu majoritate musulmană au consilii sharia, formate din lideri religioși respectați, care emit fatwa și dau explicații pentru deciziile lor. Deși nu sunt obligatorii, consiliile pot influența politica guvernamentală, iar musulmanii religioși apelează adesea la ele pentru îndrumare.

Tucker admite că domeniul cripto este încă plin de investiții îndoielnice și că o mare parte din interesul față de ea, din partea musulmanilor și a altora, este determinat de potențialul de a face bani speculând. Mulți oameni îl întreabă dacă anumite criptomonede sunt conforme cu sharia.

Unele țări majoritare musulmane, cum ar fi Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită, caută să-și creeze propriile monede digitale. Unii se așteaptă ca adoptarea criptomonedelor în lumea musulmană să crească, la fel ca în alte părți. În plus există elemente ale criptomonedelor care-i pot atrage pe musulmanii conservatori – lipsa dobânzii, lipsa taxelor exorbitante etc.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol