2 mai 2024, 15:48

Criza climatică: culoarea oceanului s-a schimbat semnificativ în ultimii 20 de ani

Ultimele studii de specialitate arată că actuala criza climatică influeanțează culoarea oceanului. Acesta s-ar fi schimbat semnificativ în ultimii 20 de ani, iar schimbările climatice cauzate de om sunt probabil responsabile.

Peste 56% dintre oceanele lumii și-au schimbat culoarea într-o măsură care nu poate fi explicată prin variabilitatea naturală, susține o echipă de cercetători, condusă de oameni de știință de la Centrul Național de Oceanografie din Marea Britanie și de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts din SUA.

Oceanele tropicale din apropierea Ecuatorului, în special, au devenit mai verzi în ultimele două decenii, reflectând schimbările în ecosistemele lor, potrivit studiului publicat în revista Nature.

Culoarea oceanului este derivată din materialele găsite în straturile sale superioare. De exemplu, o mare de un albastru profund va avea foarte puțină viață în ea, în timp ce o culoare verde înseamnă că există ecosisteme acolo, bazate pe fitoplancton, microbi asemănători plantelor care conțin clorofilă.

Fitoplanctonul formează baza unei rețele trofice care susține organisme mai mari, cum ar fi krill, pești, păsări marine și mamifere marine, scrie CNN.

Nu este clar cum exact se schimbă aceste ecosisteme, a spus coautorul studiului Stephanie Dutkiewicz, cercetător principal în cadrul Departamentului de Științe Pământului, Atmosferice și Planetare al MIT și al Centrului pentru Știința Schimbării Globale.

În timp ce unele zone vor avea probabil mai puțin fitoplancton, altele vor avea mai mult. Și este probabil că toate părțile oceanului vor vedea schimbări în tipurile de fitoplancton prezente.

Ecosistemele oceanice sunt fin echilibrate și orice modificare a fitoplanctonului va trimite ondulații pe lanțul trofic.

„Toate schimbările provoacă un dezechilibru în organizarea naturală a ecosistemelor. Un astfel de dezechilibru se va agrava doar în timp dacă oceanele noastre continuă să se încălzească”, a spus ea pentru CNN. De asemenea, va afecta capacitatea oceanului de a acționa ca un depozit de carbon, a explicat Dutkiewicz, deoarece planctonul diferit absoarbe cantități diferite de carbon.

În timp ce cercetătorii încă lucrează pentru a dezvălui exact ce înseamnă schimbările, ceea ce este clar, au spus ei, este că modificările sunt determinate de schimbările climatice induse de om.

Cercetătorii au monitorizat schimbările în culoarea oceanului din spațiu, urmărind cât de multă lumină verde sau albastră este reflectată de la suprafața mării.

Efectele poluării?

Ei au folosit date de la satelitul Aqua, care a monitorizat schimbările de culoare a oceanului de mai bine de două decenii și este capabil să identifice diferențele care nu sunt vizibile pentru ochiul uman.

S-au analizat datele privind variațiile de culoare din 2002 până în 2022 și apoi au folosit modele de schimbări climatice pentru a simula ce s-ar întâmpla cu oceanele, atât cu poluarea suplimentară pentru încălzirea planetei, cât și fără.

Schimbările de culoare se potriveau aproape exact cu ceea ce Dutkiewicz a prezis că s-ar întâmpla dacă s-ar adăuga gaze cu efect de seră în atmosferă: aproximativ 50% din oceanele noastre și-ar schimba culoarea.

„Mi s-a părut că rezultatele sunt foarte îngrijorătoare; încă un alt semnal de alarmă că schimbările climatice induse de om au afectat semnificativ sistemul pământesc”, a precizat ea.

Expertul a punctat că este dificil de spus dacă schimbările de culoare ar putea deveni vizibile pentru oameni în cazul în care procesul continuă.

„Dacă s-a atins un punct de vârf în unele locuri: poate. Deși va trebui să studiezi culorile pentru un timp pentru a putea înțelege schimbările”, a încheiat Dutkiewicz.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol