15 aprilie 2024, 19:13

Criza Covid-19 în Polonia: Majoritatea deceselor din 2021 s-au înregistrat la persoanele nevaccinate

Guvernul polonez ar fi putut salva mai multe vieți în timpul pandemiei de COVID-19 cu o politică de vaccinare mai eficientă și o reacție mai bună, potrivit unei noi cercetări științifice.

Zbigniew Kundzewicz, de la Universitatea de Științe ale Vieții din Poznań, Kristie Ebi, de la Universitatea Washington din Seattle, și Jerzy Duszyński, de la Academia Poloneză de Științe, au colectat și comparat date despre reacțiile guvernelor la pandemii și statisticile referitoare la pacienți.

„Majoritatea deceselor cauzate de COVID-19 în Polonia începând cu 2021 s-au înregistrat la persoanele nevaccinate”, au notat oamenii de știință în lucrarea științifică.

Cercetătorii au arătat, de asemenea, că numărul de decese din timpul pandemiei de COVID-19, înregistrate în România și în restul statelor care au aderat la UE în 2004 și ulterior, a fost mai mare decât în restul statelor membre UE.

„După prima carantină dură din primăvara anului 2020, gestionarea COVID-19 din Polonia nu a mai fost consecventă.

Restricțiile au fost neclare și greu de înțeles, prost aplicate și ineficiente, a relatat publicația poloneză Gazeta Wyborcza.

Autorii cercetării au subliniat că autoritățile trebuie să asculte cu mai multă atenție de oamenii de știință. Mai ales acum, când COVID-19 este într-o perioadă când reapare și este încă foarte periculos pentru întreaga societate.

„Analiza prezentată în această lucrare trebuie luată ca o analiză preliminară. Totuși, se pot trage și concluzii importante din aceasta.

De asemenea, ar fi interesant de comparat cât de multe fonduri au fost cheltuite în lupta împotriva pandemiei, în fiecare țară în parte, și care a fost eficiența acestei lupte”, a declarat Jerzy Duszyński, ăentru sursa citată.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol