20 aprilie 2024, 1:22

Criză de sânge în spitale. Tu știi cum e să ți se spună că nu se găsește sânge pentru tine? Donează!

”Aveți o grupă de sânge rară, nu există sânge nicicăieri în București, pentru dumneavoastră”, auzeam, împietrită, de la anestezista care urma să se ocupe de cazul meu a doua zi. Se întâmpla acum trei săptămâni, în București, iar grupa aia de sânge rară poate fi a unuia dintre dumneavoastră, cei care citiți aceste rânduri. Nu există chiar atât de multe variante de grupe de sânge. Nu pot fi atât de rare, totuși. Există însă o criză acută de sânge în spitale și la centrele regionale de transfuzii.

Știți prin ce trece un om care aude că, deși în iminență de transfuzie, nu are asigurate nici măcar două pungi de sânge? Dacă nu, încercați să vă imaginați.

În plină pandemie și în prag de colaps al sistemului medical, se aud din ce în ce mai des apeluri ale centrelor de transfuzii, unde donatorii sunt tot mai puţini. La Iaşi, rudele pacienţilor care au nevoie de operaţii fac apel la prieteni ca să doneze. Iar angajaţii centrului de transfuzii îi sună la telefon pe cei înscrişi în baza de date pentru a dona.

În mai multe judeţe din ţară, oamenii sunt chemaţi în centrele de transfuzii sub sloganul “Dracula donează, hai şi tu”.

O campanie desfăşurată în Alba, Bistriţa sau Cluj, sub sloganul “Dracula donează, hai şi tu”, încearcă să-i convingă pe oameni. Totuşi în centru au venit mai degrabă donatorii obişnuiţi.

Poliţiştii din toată ţara au donat luni sânge pentru a-i ajuta pe oamenii internaţi în spitale.

O categorie importantă este a celor care au trecut prin Covid şi au anticorpi dobândiţi în mod natural, astfel încât de la ei se poate folosi plasmă.

”Nevoia de sânge e critică în aceste vremuri și ne bazăm ca împreuna cu voi să putem asigura stocurile de sânge atât de necesare celor în nevoie.”, anunță Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj.

Donatorii primesc bonuri de masă în valoare totală de 65 de lei, o zi liberă de la serviciu sau de la universitate şi reducere de 50 la sută la abonamentele pe mijloacele de transport în comun timp de o lună.

Centrele de transfuzie anunță că vor avea prioritate persoanele care au programare, scrie stiriletransilvaniei.ro.

Condiții, în contextul pandemic:
-puteți dona dacă ați avut COVID-19 dacă au trecut cel puțin 28 zile de la primirea rezultatului pozitiv.
-puteți dona și dacă v-ați vaccinat (Pfizer și Moderna: la 7 zile de la dispariția eventualelor reacții post vaccinare; Astra Zeneca și Johnson: la 28 zile de la dispariția simptomelor).

Conditii de admisibilitate la donarea de sânge

Donatorul de sânge este orice cetăţean român cu domiciliul în România sau orice cetăţean al Uniunii Europene care are reşedinţa în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.

Pentru a deveni donator de sange trebuie sa indepliniti următoarele condiţii:

vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
greutate peste 50Kg
puls regulat, 60 -100 bătăi/minut.
tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg
să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale
femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală
să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării
sa nu fii sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune,boli de inima,boli renale,boli psihice,boli hepatice,boli endocrine

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli:

hepatită (de orice tip)
TBC
sifilis
malarie
epilepsie si alte boli neurologice
boli psihice
bruceloză
ulcer
diabet zaharat
boli de inimă
boli de piele: psoriazis, vitiligo
miopie forte peste (-) 6 dioptrii
cancer


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE