10 decembrie 2023, 16:36

Criză ecologică: A înotat 500 km în râul Hudson pentru a avertiza cu privire la poluarea apei

Înotătorul britanic de anduranţă Lewis Pugh a finalizat o cursă de 500 km în râul Hudson la New York. Sportivul, care este și „sponsorul ONU al oceanelor”, a dorit să crească gradul de conștientizare cu privire la poluarea apei.

„Acum cincizeci de ani, era unul dintre cele mai poluate râuri de pe planetă”, a spus sportivul în vârstă de 53 de ani despre râul Hudson, salutând curățarea acestuia în anii 1970. „Trebuie să avem râuri curate și sănătoase”, a subliniat el.

Periplul lui Lewis Pugh a început de la izvorul râului, în Munții Aridonracks, până la gura acestuia. El şi-a încheiat oficial cursa de înot în Battery Park, în vârful sudic al Manhattanului, unde se întâlnesc râul Hudson, East River și Oceanul Atlantic.

În total, bărbatul a înotat 500 km neasistat timp de 32 de zile, cu pauze pentru a mânca și a dormi noaptea, scrie USA Today.

Lewis Pugh speră că isprava lui îi va „inspira” şi pe alții să conștientizeze cu privire la depoluarea râurilor. „Ei îşi vor putea spune: dacă am făcut-o pentru Hudson, o putem face pentru cursul nostru de apă și îl putem salva”, a declarat el, amintind că înainte de depoluare, râul Hudson își schimba zilnic culoarea în funcție de ce era aruncat acolo de industrii.

Britanicul a înotat deja în Antarctica, la Polul Nord și în Marea Roșie pentru a alerta opinia publică mondială cu privire la necesitatea de a conserva râurile, mările și oceanele planetei.

Ultimul său gest s-a încheiat chiar înainte de începerea Adunării Generale anuale a ONU care va revizui tratatul internațional de protejare a mării libere.

Adoptat în iunie 2022, acest acord istoric va fi deschis pentru semnături statelor membre.

Foto: captură video


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol