14 noiembrie 2022, 14:39

Criza energetică: Care consolă de gaming consumă cel mai mult curent?

Parcă nicăieri în Europa nu se vorbește în termeni atât de fataliști despre criza energetică ca în Germania. Îți crește tensiunea rapid fiindcă indiferent ce post de radio asculți, din cinci în cinci minute auzi o voce despre ce ai mai putea să faci ca să economisești energie electrică.

De exemplu, dacă nu îți lași telefonul la încărcat pe timpul nopții, economisești 6 cenți, iar dacă îți scoți televizorul sau radioul din priză, vreo 4 cenți.

Ultima găselniță sunt ”jocurile video”, o metodă de relaxare sau obsesie/dependență foarte răspândită în rândul tinerilor.

Dar iată ce consolă ar trebui să folosești dacă vrei să economisești curent. Evident că niciunul dintre tineri nu va ține cont de asta. Criteriile de până acum erau puterea procesorului, grafica sau compatibilitatea cu anumite jocuri, însă acum gamerii sunt încurajați să analizeze și consumul de energie electrică.

Tot mai mulți gameri germani s-ar interesa de consumul de energie, notează revista Focus. Astfel a luat naștere un studiu comparativ între consumul consolelor Xbox Series X/S, PlayStation și Nintendo Switch.

Experții au plecat de la premisa că un gamer ar folosi consola în medie timp de 3 ore pe zi, iar consumul ar fi calculat la un preț mediu al energiei electrice de 42 de cenți pe kWh.

Studiul a fost efectuat la începutul lunii august, astfel că prețul pentru lunile viitoare va fi cu siguranță mai mare.

Au fost luate în considerare consolele PlayStation PS5, PS4, PS4 Pro, Xbox Series X/S, Xbox One, Nintendo Switch și varianta OLED- Switch.

Câștigator la un consum de 3 ore pe zi a ieșit varianta OLED Switch, cu un consum anual de doar 7kWh, adica 2,30 euro (nici măcar 12 RON). Nici varianta inițială a celor de la Nintendo nu e departe, cu 8 kWh pe an.

Utilizat doar 3 ore pe zi, Xbox Series S consumă 93 de kWh, iar consturile anuale se ridică la 39,10 euro. Varianta inițială Xbox One ar consuma 135 kWh, adică 56,60 euro pe an.

Playstation este campionul consumului. PS4 ar consuma 159 kWh pe an, adică 66,70 de euro, în timp ce modelul PS4 Pro ar ajunge la un consum de 181 kWh, echivalentul a 75,90 euro pe an.

Dacă folosim calculatoare pentru jocuri, adică Gaming-PC, consumul de energie electrică este și mai mare. Tot la un consum mediu de 3 ore pe zi, Xbox Series X ar consuma anual 197 kWh, la un cost final de 82,80 euro.

Campion la consum de energie este Playstation 5 al celor de la Sony cu un consum de 219 kWh, echivalentul a 92 de euro pe an.

La acestea se adaugă separat consumul monitoarelor sau al televizoarelor care variază în funcție de vechime și model.

“În realitate, la nivel mondial, Gaming PC-urile sunt folosite mai mult de 3 ore pe zi. Consumul mediu anual al unui astfel de gamer este de 547,5 kWh, echivalentul a 230 de euro”, scriu jurnaliștii germani.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol