Anul 2022 a fost marcat de apariția unei crize globale a costului vieții, determinată de creșterea rapidă a costului energiei și al alimentelor. Rezultatul va fi un număr tot mai mare de familii care se vor confrunta cu tulburări financiare pe termen scurt și cu dificultăți financiare pe termen lung.
Inflația în creștere are ca rezultat gospodării cu un venit disponibil proporțional mai mic, iar acest lucru va avea un impact invariabil asupra achiziționării de alimente. Un impact probabil va fi căderea multor persoane din țările mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic în sărăcie extremă și foamete. În plus, în contextul unei crize deja bine stabilite a obezității, criza costului vieții poate crea, de asemenea, furtuna perfectă pentru a crește și mai mult prevalența obezității la nivel mondial.
Ieftin vs sănătos
Familiile sunt deja nevoite să aleagă între alimente ieftine și ușor de procurat, cu o densitate energetică ridicată, și opțiuni alimentare mai sănătoase și mai costisitoare, deseori din punct de vedere financiar, dar și din punct de vedere al timpului de preparare.
Pe măsură ce dificultățile financiare se accentuează, alegerea celei din urmă va deveni și mai dificilă. Gospodăriile cu cele mai mici venituri sunt mai puțin capabile să pună sănătatea pe termen lung pe primul loc atunci când cumpără, aleg și gătesc alimente. Cercetările recente sugerează că acesta este unul dintre motivele probabile pentru care statutul socioeconomic inferior este asociat cu un IMC mai ridicat.
Dacă nu este controlată, criza costului vieții are potențialul de a mări și mai mult inegalitățile socioeconomice în ceea ce privește obezitatea, afectând în mod disproporționat familiile și comunitățile dezavantajate, care sunt deja expuse riscului de obezitate.
Stres
Se crede că stresul provocat de crizele financiare dăunează sănătății mintale, iar bunăstarea multora dintre cei care se confruntă cu dificultăți financiare va fi în pericol. O sănătate mintală mai precară scade probabil motivația în contextul gestionării obezității și este un factor de risc pentru creșterea în greutate în rândul populației generale, potențial prin mecanisme biopsihologice, cum ar fi alimentația de confort. Deși cercetările sunt mai puțin convingătoare și cuprinzătoare la om decât la animalele neumane, privarea de resurse și nesiguranța pot avea un impact direct asupra sistemelor biologice pentru a crește depunerea de grăsimi și creșterea în greutate.
Cu mult înainte de apariția actualei crize a costului vieții, cercetările au documentat numărul îngrijorător de persoane din întreaga lume care trăiesc în nesiguranță alimentară. Experimentarea insecurității alimentare este un factor de risc pentru obezitate și alte probleme de sănătate. Prin urmare, criza costului vieții are potențialul de a aduce și mai multe persoane în situația de insecuritate alimentară și de a crește și mai mult obezitatea în rândul celor care se confruntă deja cu dificultăți financiare.
Studii și cercetări
Cercetarea în domeniul obezității în contextul crizei financiare actuale și viitoare va avea atât valoare teoretică, cât și aplicativă. Pandemia COVID-19 a stimulat o mare cantitate de cercetări pentru a înțelege modul în care obezitatea a crescut riscul de deces, modul în care cei care trăiesc cu obezitate au fost afectați în mod disproporționat și impactul pandemiei asupra prevalenței obezității.
Actuala criză a costului vieții oferă o oportunitate (nefericită) de a studia cum și de ce sunt afectate dieta, activitatea fizică și obezitatea la cei care se confruntă cu dificultăți financiare acute. În plus, va fi important să se documenteze impactul pe care criza costului vieții îl are asupra inegalităților absolute și relative în ceea ce privește prevalența obezității.
Feedback
Felul în care țările vor răspunde la criza costului vieții va fi important și, în mod invariabil, va fi diferit de la un guvern la altul. Deși vor exista eforturi universale de abordare a inflației și a dificultăților financiare, în contextul obezității, diavolul va fi în detalii. În ultimii ani, guvernul britanic a pus în aplicare și a propus introducerea unei serii de măsuri împotriva obezității la nivelul populației, inclusiv, printre altele, interzicerea promovării prețurilor și a publicității pentru produsele alimentare nesănătoase. Cu toate acestea, ca răspuns la criza costului vieții, există sugestii potrivit cărora guvernul va renunța la introducerea unor astfel de măsuri pentru a elimina constrângerile asupra întreprinderilor și pentru a promova creșterea economică.
În cazul în care guvernele nu acordă prioritate politicii privind obezitatea pentru a încerca să stimuleze creșterea economică pe termen scurt, nu numai că obezitatea se va agrava, dar este probabil să existe și efecte economice dăunătoare pe termen lung. Povara globală actuală a obezității este mare și va continua să crească dacă tendințele de creștere a prevalenței obezității continuă.
În multe țări, politica în domeniul obezității a fost, din punct de vedere istoric, fragmentată și nu a fost luată în considerare în contextul mai larg al altor provocări societale majore, cum ar fi schimbările climatice și crizele financiare. Dacă acest lucru continuă, atunci criza obezității ne va însoți pentru o perioadă foarte lungă de timp sau, mai rău, pe termen nelimitat.
Sursa – Nature
Foto – Unsplash
Comentariile sunt oprite pentru acest articol