4 mai 2024, 6:16

Cu cât a crescut prețul apartamentelor în ultimul an? Date și despre chirii

O analiză Storia.ro arată că în luna octombrie apartamentele puse în vânzare au fost, în medie cu 8% mai scumpe față de anul trecut.

Prețul solicitat pe metru pătrat pentru apartamentele noi de vânzare a crescut cu 9% în luna octombrie, față de aceeași lună a anului anterior, în timp ce prețul apartamentelor vechi a crescut, în medie, cu 7%.

Cerere există. Față de anul trecut, în luna octombrie, românii au vizualizat cu 14% mai multe pagini cu anunțuri de apartamente oferite spre vânzare și au realizat cu 31% mai multe contactări (contactările sunt interacțiunile între cei sunt în căutarea unei locuințe și cei care publică anunțuri de vânzare pe platformă).

Unde sunt cele mai mari creșteri?

Cele mai mari creșteri de prețuri față de aceeași perioadă a anului trecut s-au înregistrat la apartamentele vechi din Constanța (+12%) și la apartamentele noi din București (+9%). Analiza a luat în calcul nouă dintre cele mai mari orașe de pe platforma de imobiliare Storia.

„Într-un context economic marcat de schimbări fiscale importante, constatăm o tendință clară de accelerare a creșterii prețurilor imobiliare în România. Această evoluție este parțial determinată de dorința tot mai pronunțată a românilor de a achiziționa proprietăți fără a plăti costuri adiționale considerabile, în lumina noilor măsuri fiscale care vor avea impact asupra pieței imobiliare începând din 2024. Cererea în creștere reflectă și încrederea continuă a românilor în investițiile imobiliare și ne arată că acest sector rămâne atractiv pentru mulți”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Care sunt cifrele? București

În București, apartamentele noi au avut un preț cu 4% mai mic decât cele vechi. Prețul solicitat pentru vânzarea unui apartament nou în luna octombrie a.c. a fost de 1.620 de euro/metru pătrat, în creștere cu 9% față de octombrie 2022. În ceea ce privește apartamentele vechi, acestea au avut un preț de cerere de 1.694 euro/metru pătrat, cu 6% mai ridicat față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Constanța, Sibiu

  • În Cluj-Napoca, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 2.535 euro/metru pătrat și de 2.506 euro/metru pătrat pentru un apartament vechi.
  • În Iași, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 1.428 euro/metru pătrat și de 1.422 euro/metru pătrat pentru un apartament vechi.
  • În Timișoara, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 1.538  euro/metru pătrat și de 1.502  euro/metru pătrat pentru un apartament vechi.
  • În Brașov, apartamentele noi au avut prețuri cu 15% mai ridicate decât cele vechi. Prețul mediu de cerere pentru apartamentele noi din Brașov a ajuns la 1.942 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat decât cel din octombrie 2022. Și prețurile apartamentelor vechi au crescut cu 10% față de anul trecut, ajungând la o medie de 1.693 euro/metru pătrat.
  • În Sibiu, prețul mediu de cerere pentru un apartament nou a fost de 1.355 euro/metru pătrat și de 1.449 euro/metru pătrat pentru un apartament vechi.
  • În luna octombrie, apartamentele noi din Constanța au avut un preț de cerere de 1.716 euro/metru pătrat, cu 7% mai ridicat față de aceeași lună a anului trecut. În același timp, apartamentele vechi au avut prețuri medii de cerere cu 12% mai ridicate față de anul trecut, ajungând la o valoare de 1.666 euro/metru pătrat.

Chirii

În luna octombrie a acestui an, comparativ cu aceeași lună a anului trecut, s-au înregistrat cu 17% mai multe interacțiuni între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX. În octombrie, comparativ cu luna septembrie, numărul de contactări a fost în scădere, iar anunțurile au fost afișate mai mult timp pe site (+11%), ceea ce arată că cei care au contactat proprietarii sau agenții au încheiat tranzacțiile mai lent.

Prețurile solicitate pe Storia pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, respectiv orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, au înregistrat o creștere de 16% de la un an la altul (octombrie 2023 vs. octombrie 2022).


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol