20 septembrie 2024, 2:53

Cu ochii larg închiși: 46 de persoane au decedat ca urmare a violenței domestice în România în 2022

Cifrele sunt cele oficiale, adică acele cazuri care au fost raportate. Realitatea este însă și mai terifiantă. Urmările violenței domestice din 2022 sunt teribile: 42 de femei și 4 copii au murit anul trecut, în urma bătăilor și abuzurilor din familie, iar aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor.

De asemenea, în 2022, au fost emise peste 11.000 de ordine de protecție și peste 20.000 de ordine de protecție provizorii, scrie Aradon.

„Această realitate înfiorătoare trebuie să ne să ne mobilizeze și să-i facă pe mai mulți români să conștientizeze gravitatea unor astfel de gesturi.

Am vizitat la Bacău una dintre cele 42 de locuințe protejate din programul Venus, derulat de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați – ANES. Alături de președintele Consiliului Județean Bacău, Valentin Ivancea, senatoarea Cristina Breahnă-Pravăț, subsecretarul de stat ANES, Simona Butacu și directorul DGASPC Bacău, Cătălin Codreanu, am stat de vorbă cu toate cele șase victime care și-au găsit aici salvarea.

Poveștile acestor doamne sunt cutremurătoare și sunt legate de același lucru: toate aceste femei au fost agresate fizic sau psihic de persoanele pe care le considerau a fi cele mai apropiate. E groaznic doar gândul că au fost nevoite să-și ia copiii în brațe, să fugă pentru a-și salva viețile și să-și părăsească definitiv locuințele, pentru o nouă viață departe de abuzuri”, spune Gabriela Firea.

Ministrul Familiei spune că a rămas impresionată de povestea unei bunici în vârstă de 66 de ani care a ajuns în locuința protejată în urmă cu o jumătate de an, împreună cu nepotul de doar 8 ani. Femeia nu a mai suportat abuzurile la care erau supuși chiar de fiica sa, mama băiatului, astfel că au cerut ajutorul autorităților.

Printre victimele consiliate în centrul din Bacău este și o femeie venită în România tocmai din Thailanda.

„A căutat un trai mai bun pentru familia sa, însă a ajuns să fie agresată de soț. De șapte luni, de când se află în locuința protejată, a scăpat de abuzuri, are un loc de muncă și se află în proces de divorț”, spune ministrul Firea.

„Sunt doar câteva exemple dintre cele aproape 5.400 de victime care incluse în proiectul Venus în ultimii doi ani. 650 de victime au fost găzduite în cele 42 de locuințe sociale, neavând un alt loc unde să meargă în urma violențelor.

Peste 2.300 de victime au beneficiat de consiliere psihologică, iar aproape 2.400 au fost consiliate pentru a-și găsi un loc de muncă. Din păcate, există în continuare multe victime care nu solicită ajutorul polițiștilor sau care renunță la plângeri de teama agresorilor.

Le transmit, încă o dată, femeilor care se confruntă cu abuzuri în familie să aibă curaj și să ceară ajutor! Pot fi salvate și consiliate să treacă peste traume”, mai spune ministrul.

Victimele abuzurilor și violenței în familie au la dispoziție Helpline 0800.500.333 de unde pot obține ajutor.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol