24 iunie 2024, 7:41

Cu teoriștii la spa. Turcia asigură tratament și refacere unui număr de 1.000 de membri Hamas

„Peste 1.000 de membri Hamas” sunt în prezent internați în Turcia, pentru tratament – a anunțat președintele turc, islamo-conservatorul Recep Tayyip Erdogan, reafirmând că, pentru el, mișcarea islamistă palestiniană nu e „o organizație teroristă”.

Rezistență

„Atât de mulți membri ai Hamas sunt uciși. Tot Occidentul îi atacă cu tot felul de arme și muniții” – a spus șeful statului turc.

„A numi Hamas (…) organizație teroristă ar fi o cruzime” – susține Erdoagan, pentru care, „dimpotrivă, Hamas este o organizație de rezistență”.

Luna trecută, el l-a primit pe liderul politic al mișcării palestiniene, Ismail Haniyeh.

Terorism

Mișcarea palestiniană este considerată organizație teroristă de către Israel, Statele Unite și Uniunea Europeană.

Pe 7 octombrie 2023, comandourile Hamas, infiltrate din Fâșia Gaza, au descins în sudul Israelului, ucigând peste 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit  datelor oficiale israeliene.

Israelul a promis că va anihila Hamas, desfășurând o vastă operațiune militară în Gaza și supunând teritoriul palestinian unei blocade stricte.

Ministerul Sănătății din așa-zisul guvern Hamas a anunțat că peste 35 de mii de oameni au fost uciși în Fâșie de la începutul războiului.

De la declanșarea războiului dintre Israel și Hamas, ca urmare a masacrului de la 7 octombrie 2023, o luptă simultană pentru exactitate în privința numărului morților din Gaza este în plină desfășurare. În decembrie deja, o analiză a numărului victimelor civile raportate de Hamas, care sunt publicate zilnic de Biroul de Coorodonare a Chestiunilor Umanitare al Națiunilor Unite (OCHA), prezenta deja divergențe. Israelul susținea de atunci că ceea ce se raporta, în special numărul femeilor și al copiilor, comparativ cu cel al bărbaților și al combatanților, era considerabil exagerat.

Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) și-a revizuit datele referitoare la numărul de victime palestiniene în războiul din Gaza într-o schimbare importantă reducând aproape la jumătate numărul femeilor și al copiiilor despre care se spunea anterior că au fost uciși în ostilitățile dintre Israel și gruparea teroristă Hamas, susținută de Iran, scrie The Guardian.

Potrivit unui infografic publicat în raportul zilnic al OCHA pe 6 mai, organizația, care admite că se bazează pe cifrele Ministerului Sănătății din Gaza condus de Hamas, a susținut că numărul femeilor ucise în lupte ar fi fost de 9.500 si că 14.500 de copii au fost uciși de la începutul războiului pe 7 octombrie.

Două zile mai târziu, în raportul său din 8 mai, agenția ONU părea să fi redus numărul aproape la jumătate, arătând că aproximativ 4.959 de femei și 7.797 de copii au fost uciși până acum în război.

În timp ce cifrele rămân ridicate – numărul total de decese în Gaza este declarat de către Ministerul Sănătății controlat de Hamas că a ajuns aproape la 35.000, iar mai multe se crede că sunt îngropate sub dărâmăturile clădirilor distruse – schimbarea bruscă și inexplicabilă a cifrelor este alarmantă.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol