16 iunie 2024, 21:10

Cuba legalizează căsătoriile între persoane de același sex

Autoritatea Electorală din Cuba a anunţat că noul cod al familiei, care include căsătoriile între persoane de acelaşi sex şi mama surogat, a fost „aprobat” prin referendum.

„Codul familiei a fost aprobat de popor”, voturile numărate arătând o „tendinţă ireversibilă”, a declarat preşedintele Consiliului Electoral Naţional (CEN), Alina Balseiro, la televiziunea de stat.

Este pentru prima dată când cubanezii au fost chemaţi să se pronunţe asupra unei legi prin referendum, acest tip de scrutin fiind până acum rezervat textelor constituţionale.

Circa 8,4 milioane de cubanezi au fost chemaţi, duminică, la urne să răspundă cu ‘da’ sau ‘nu’ la întrebarea: „Sunteţi de acord cu codul familiei?”.

Susţinut puternic de guvern, votul în favoarea opţiunii Da a făcut obiectul unei intense campanii oficiale, în stradă, la televiziune şi pe reţelele de socializare.

Textul, care înlocuieşte acum vechiul cod al familiei care data din 1975, este unul dintre cele mai progresiste din America Latină în privinţa drepturilor sociale.

El defineşte căsătoria ca uniunea între „două persoane”, legalizând astfel căsătoria între persoane de acelaşi sex, şi autorizează adopţia homoparentală.

Codul întăreşte drepturile copiilor, ale persoanelor în vârstă şi ale persoanelor cu handicap şi introduce posibilitatea de a recunoaşte legal mai mulţi taţi şi mai multe mame, în afară de părinţii biologici.

El permite de asemenea posibilitatea unei mame surogat „solidare”, adică fără scopuri lucrative.

Noul Cod marchează un moment istoric pentru Cuba, țară în care homosexualii au fost persecutați și trimiși în lagăre de muncă în anii 60-70, amintește BBC.

Autor: Istvan Deak

Sursa foto: pixabay.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol