28 august 2023, 18:04

Culinaria Banatica, program de popularizare a mâncării tradiționale, organizat în Timișoara

La Timișoara a fost lansat Culinaria Banatica, un proiect care include mai multe evenimente cultural-gastronomice de redescoperire a mâncărurilor tradiționale din Banat, anunță Radio Timișoara.

Banatul e cunoscut ca fiind exemplul cel mai bun al unui mix de culturi și naționalități. Iar aceasta se poate vedea cel mai bine și în cadrul bucătăriei tradiționale din regiune. O inițiativă avându-l în spate pe Ovidiu Caius Merșa și Asociația Horetim, în fapt un subiect de lucrare de diplomă, a devenit proiectul Culinaria Banatica.

Păsulă, slăită în grai bănățean, paste de jumări, zupă de tăiței, zamă de pasăre, păturată, prăcrumpi sau clătite bănățene sunt câteva dintre specialitățile din meniul singurului restaurant cu preparate 100% bănățene din Timișoara. Chiar dacă în oraș există multe restaurante care au în meniu produse tradiționale, conceptul s-a diluat, explică Ovidiu Caius Merșa.

“Proiectul dorește foarte mult să adune un pic ceea ce s-a întâmplat în Timișoara, ca gastronomie și să ordoneze, să pună lucrurile un pic în ordine. Nu este ca și când nu am avea noua bucătărie românească, nu e ca și când nu avem bucătărie tradițională, doar că suntem un pic zăpăciți de toate informațiile care vin din toate grupurile, din toată lumea care știe tot, evident, ca în fotbal. Foarte multe restaurante au și mâncare tradițională românească și lumea, folosind obsesiv cuvântul tradițional și ducându-l în derizoriu, cumva s-a diluat ideea de tradițional rustic. Trebuie pusă ordine în lucrurile astea. Mai sunt restaurante în Timișoara care au rețete vechi, sunt care au rețete tradiționale, sunt restaurante care fac parte din noua bucătărie românească pe care noi o uităm și care trebuia să o avem în anii ‘40-‚50, noi abia acuma o reconstruim și există există în țară și există și în Timișoara”, spune Ovidiu Caius Merșa.

Inițiatorul proiectului a explicat că prin Culinaria Banatica vor fi așezați la aceeași masă specialiștii din gastronomie, inclusiv profesori universitari care au legătură cu domeniul, iar rezultatele vor fi puse în fața publicului larg.

“Vor fi foarte multe workshop-uri prin care o să încercăm să aducem din zona universitară profesori, cum ar fi doamna profesoară Otilia Hedeșan sau doamna Mirela Ahmadi de la Facultatea de Medicină Veterinară, să vorbească un pic profesioniștilor din domeniu, pentru că există o ruptură la noi între zona patronală, între clienți și zona academică. Toate evenimentele sunt deschise și pentru publicul larg. În fiecare lună avem câte patru evenimente, care vor fi niște seminarii mic dejun, prânz, cină. Le vom ține în anumite locații și în anumite locuri publice din oraș. Deci, din start se va adresa publicul larg, pentru că proiectul se adresează publicului larg”, mai spune Ovidiu Caius Merșa.

Culinaria Banatica este finanțat de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara cu suma de 250.000 lei.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol