18 septembrie 2020, 17:58

Culisele Moulin Rouge. 129 de ani de la inaugurarea celebrului cabaret

Sâmbătă, 6 octombrie, Moulin Rouge împlinește 129 de ani de la inaugurare. Joie de vivre, sau bucuria de a trăi, a caracterizat cel mai bine Belle Epoque, o perioadă unică în istoria Franței. Deschiderea faimosului Moulin Rouge a reprezentat o extindere a libertății de exprimare și o îmbogățire a diversității artistice.

Moulin Rouge, în traducere „moara roșie”, a fost construită de Joseph Oller, la poalele dealului Montmartre, care a fost de-a lungul timpului reşedinţa marilor artişti, între care renumitul Toulouse-Lautrec. Scopul a fost acela de a permite celor foarte bogați să vină și să-și petreacă timpul într-un cartier de modă, Montmartre, însă Moulin Rouge a fost deschis pentru toată lumea. Piesa de rezistență – grădina a fost împodobită cu un elefant gigantic. Poreclit „Primul palat al femeilor” de Oller și Zidler, cabaretul a devenit rapid un mare succes.

Ceea ce a adus succes cabaretului a fost can-can-ul. Deși a fost introdus ca un dans seducător, can-can-ul a evoluat într-o formă de divertisment și a dus la introducerea cabaretelor în Europa. Astăzi, Moulin Rouge este o atracție turistică, oferind divertisment muzical pentru dansuri din întreaga lume.

În 1891, Toulouse-Lautrec a realizat un afiş de promovare a cabaretului Moulin Rouge, având-o în centru pe „La Goulue”, faimoasa dansatoare de cancan. Posterul a revoluţionat arta realizării afişelor şi publicitatea, consacrând regula că un anumit local poate şi trebuie să fie promovat prin intermediul artistului-vedetă.

Poveste Moulin Rouge

De asemenea, există legende legate de apariția localului. Se spune că 1993, o dansatoare pe nume Mona a renunțat la haine, la un bal al studenților, motivând că îi este cald. Mona a fost amendată cu 100 de franci pentru gestul său, iar studenţii s-au declarat scandalizaţi de gestul tinerei. Patronul localului a achitat amenda, simțind imediat plusul de imagine pe care dansul l-a adus cabaretului.

Noua formă artistică a intrat în programul mai multor localuri celebre ale vremii, însă Moulin Rouge se distingea de orice al local.

Se spune că Basilica Notre-Dame du Sacre-Coeur a fost construită în apropire de Moulin Rouge pentru a face să dispară legenda creată în jurul clubului rău-famat. Cu toate ceastea, Montmartre a continuat însă să reprezinte locul de întâlnire al celor care se bucurau spectacolele cu tentă erotică.

Imagini pentru moulin rouge 1893

Pe 27 februarie 1915, Moulin Rouge a fost distrus de un incendiu, însă a fost reconstruit integral şi redeschis în anul 1921.

Filmul „Moulin Rouge” a obţinut în anul 2002 2 premii şi 6 nominalizări la Oscar, 3 premii şi 3 nominalizări la Globul de Aur, o nominalizare la Cannes şi 2 premii ale Academiei Europene de Film.

Recorduri Mondiale:

Trupa de dansatori a cabaretului Moulin Rouge şi-a adjudecat, în noiembrie 2010, şase recorduri mondiale:

  • cel mai mare număr de ridicări de picioare – 720 în 30 de secunde, realizată de 30 de artişti aşezaţi pe un singur rând
  • cel mai mare număr de paşi ţinând o altă persoană în echilibru pe cap – 23 de paşi în 60 de secunde
  • cel mai mare număr de poziţionări ale unui picior în jurul capului – dansatorul grec Adonis Kosmadakis a realizat 30 de astfel de figuri acrobatice în 30 de secunde
  • 128 de popice prinse în 30 de secunde precum şi 735 de triple rotaţii executate jonglând cu cinci popice în 60 de secunde
  • cele mai multe rotaţii pe sol – 34 de şpagate în piruetă realizate în 30 de secunde
  • cel mai mare număr de şpagate French Cancan consecutive: 30 de dansatoare din trupă au realizat 62 de astfel de figuri acrobatice în 30 de secunde

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.