14 iulie 2024, 19:42

Cultura umană se transformă prea repede pentru evoluția biologică

Cultura umană se dezvoltă într-un ritm prea rapid pentru ca evoluția biologică să țină pasul, influențând diferite aspecte ale vieții oamenilor. Această evoluție culturală rapidă influențează normele sociale, tehnologia și comportamentele, având potențialul de a depăși adaptarea noastră genetică.

„Multe dintre problemele noastre actuale, cum ar fi frecvența crescută a problemelor de sănătate mintală apar ca urmare a progresului tehnologic rapid și a modernizării. O teorie care ar putea explica de ce răspundem inadecvat la condițiile vieții moderne, în ciuda alegerilor, siguranței și a altor beneficii pe care acestea le aduc, este nepotrivirea evolutivă. Nepotrivirea apare atunci când o adaptare evolutivă, fie fizică, fie psihologică nu mai este corelată cu mediul înconjurător“, explică Jose Yong, Lector în Psihologie la Universitatea Northumbria din Newcastle.

Perspectiva nepotrivirii evolutive nu ne îndeamnă să ne întoarcem complet la un mod de viață ancestral, ci să găsim modalități de a adapta mediul înconjurător astfel încât acesta să se alinieze mai bine cu natura noastră evoluată.

Sursa: The Conversation, Ediția internațională 


Comentariile sunt oprite pentru acest articol