20 ianuarie 2023, 19:31

Cum a ajutat Bulgaria Ucraina livrându-i în secret motorină de la rafinăria Lukoil

Bulgaria, unul dintre cei mai săraci membri ai UE și mult timp percepută ca fiind pro-Moscova, a ajutat Ucraina să supraviețuiască atacului Rusiei, furnizându-i în secret cantități mari de motorină și muniție de care avea nevoie disperată, comentează The Guardian.

Mai mult, operațiunea a avut loc în primele luni ale războiului, când țările uniunii europene se cam îndemnau reciproc la un pas înainte.

Cifre impresionante

Fostul prim-ministru bulgar Kiril Petkov și ministrul de finanțe Assen Vassilev au declarat că țara lor a furnizat 30% din muniția de calibru sovietic de care armata ucraineană a avut nevoie în timpul unei perioade cruciale de trei luni în primăvara anului trecut și, uneori, 40% din motorină.

Cei doi politicieni, care se află acum în opoziție, au descris, împreună cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, operațiunea remarcabilă pusă la cale de micul stat balcanic, care oficial refuza toate cererile de înarmare a Ucrainei, în interviuri acordate Die Welt.

„Kiril Petkov a dat dovadă de integritate și îi voi fi întotdeauna recunoscător pentru că și-a folosit toată priceperea politică pentru a găsi o soluție”, a declarat Kuleba pentru ziarul german, adăugând că liderul bulgar „a decis să fie de partea bună a istoriei și să ne ajute să ne apărăm împotriva unui inamic mult mai puternic”.

Politicienii bulgari au acționat pe ascuns

Petkov a fost nevoit să acționeze pe ascuns din cauza simpatiilor vădit pro-Kremlin din rândul multor membri ai clasei politice bulgare, inclusiv a partenerilor săi de coaliție socialiști. La câteva zile după ce așa-numita operațiune specială a Rusiei în Ucraina a început la 24 februarie, el și-a concediat ministrul apărării, care refuza să califice invazia drept un act de război.

Între timp, sondajele arătau că peste 70% dintre bulgari se temeau că vor fi atrași în conflict și se opuneau furnizării de arme Ucrainei, în ciuda faptului că țara lor deținea stocuri mari de arme și muniție de calibru sovietic de care Kievul avea nevoie urgentă.

Potrivit lui Kuleba, livrările de arme au început la mijlocul lunii aprilie, după ce a vizitat Sofia. Ucraina respinsese ofensiva inițială a Rusiei asupra Kievului, dar era periculos de lipsită de provizii, multe dintre livrările occidentale nefiind încă în curs de desfășurare, iar muniția de calibru sovietic fiind deosebit de necesară.

„Știam că Bulgaria avea cantități mari de muniție necesară, așa că [am fost trimis să] procur materialele necesare”, a declarat Kuleba pentru Die Welt. El a spus că a fost o chestiune de „viață și de moarte”, adăugând că Petkov i-a răspuns că, deși situația politică internă nu era „ușoară”, va face „tot ce-i stă în putință”.

Livrările de motorină

Sofia nu a aprovizionat Ucraina direct, dar a permis intermediarilor bulgari să vândă omologilor lor din Ucraina sau din statele membre NATO și a păstrat deschise legăturile aeriene cu Polonia și rutele terestre prin România și Ungaria, a declarat Petkov pentru ziar. Multe livrări au fost plătite în cele din urmă de SUA și Marea Britanie, a precizat Die Welt, fără a cita surse.

Un secret și mai mare a înconjurat exporturile de motorină, tot prin intermediari internaționali. Acestea au fost deosebit de sensibile, deoarece combustibilul pe care Bulgaria îl expedia în Ucraina era produs din țiței rusesc, la o rafinărie de lângă Burgas, la Marea Neagră, operată de compania rusă Lukoil.

„Camioanele și cisternele mergeau în mod regulat în Ucraina prin România, iar în unele cazuri combustibilul era încărcat și în trenuri de marfă”, a declarat Vassilev. „Bulgaria a devenit unul dintre cei mai mari furnizori de motorină pentru Ucraina”, exportând aproximativ jumătate din producția rafinăriei Burgas, a adăugat el. Kuleba a confirmat livrările, spunând că acestea au venit „într-un moment critic”.

Ripostă

Moscova a ripostat cu atacuri cibernetice paralizante și un atac al serviciilor de informații (70 de diplomați ruși au fost expulzați pentru spionaj între martie și iunie anul trecut), precum și prin oprirea livrărilor de gaze către Bulgaria, puternic dependentă, încă din 27 aprilie.

Dar Petkov a declarat că a rezolvat o criză energetică iminentă prin organizarea a două tancuri de gaz petrolier lichefiat din SUA, lăsând să se înțeleagă clar Washingtonului că livrarea a fost „un semnal politic pentru întreaga Europă că există întotdeauna căi de ieșire din dependența față de Rusia”.

În iunie, guvernul său a căzut în urma unui vot de neîncredere. În decembrie, parlamentul bulgar a votat pentru a permite în mod oficial furnizarea de arme către Ucraina. De la începutul acestui an, rafinăria Lukoil este controlată în întregime din Bulgaria și caută să importe țiței din alte țări.

 

 

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol