9 decembrie 2023, 11:05

Cum a ajutat inteligența artificială un student la descifrarea unui papirus antic

Studentul Luke Farritor din Nebraska a câștigat 40.000 de dolari (aprox. 38.000 de euro) pentru că a descifrat un papirus antic care a fost îngropat în urma erupției Muntelui Vezuviu, în urmă cu aproape două mii de ani.

Activitatea nu a fost una ușoară, însă tânărul de 21 de ani a folosit una dintre cele mai populare soluții de inteligență artificială – învățarea automată – pentru a citi vechiul document.

A fost nevoie să se găsească o modalitate de citire a înscrisurilor fără ca papirusul să fie desfășurat. Și acest lucru a fost posibil numai cu tehnologia modernă, deși a trebuit să așteptăm ceva timp pentru o încercare reușită.

Universitatea din Kentucky a organizat „Vezuvius Challenge”, în cadrul căreia oamenii de știință din întreaga lume trebuiau să găsească o modalitate de a citi manuscrisele într-un mod nedistructiv.

Farritor a dezvoltat un algoritm de învățare automată, care a recunoscut literele grecești de pe mai multe rânduri ale papirusului rulat.

Studentul a folosit diferențele subtile, mici, ale texturii suprafeței pentru a învăța rețeaua neuronală să pună în evidență cerneala.

Totuși, acest lucru nu ar fi fost posibil fără scanarea cu tomograful computerizat cu raze X, care a permis ca papirusul să fie „desfășurat virtual” și privit ca o serie de imagini plane, scrie publicația slovacă Živě.sk.

Foto: University of Kentucky


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol