17 mai 2021, 1:29

Cum a contribuit epidemia de gripă spaniolă la ascensiunea lui Adolf Hitler

O ipoteză tulburătoare, care provine dintr-un studiu realizat de Federal Reserve din New York, leagă direct următoarele evoluții politice de marea pandemie în curs. Într-o direcție complet neașteptată.

Dacă primii zece ani ai secolului au fost cei ai globalizării, al doilea deceniu a fost cel al trezirii naționaliste. Ce ne pregătește oare următorul?

Fed (care în ultima vreme a dedicat foarte multă energie istoriei epidemiilor), spune că, din punct de vedere istoric, virusul împinge spre dreapta. Mai bine spus spre extrema dreaptă: la alegerile din 1932 și 1933, în Germania, valul național-socialist a fost mult mai accentuat în orașele și în regiunile care, cu cincisprezece ani în urmă, înregistraseră cel mai mare număr de decese din cauza epidemiei de gripă spaniolă.

Corelația nu este imediat evidentă, analizând însă cu atenţie se constată că gripa din anii 1918-1920, care i-a afectat în special pe tineri, a condiționat compoziția demografică a electoratului de la începutul anilor ’30. Mai mult, această componentă demografică este valabilă pentru întreaga Germanie. La fel ca grava criză de după 1929, șomajul și greutatea datoriilor stabilite prin tratatul de pace. În contextul unor mari diferențe regionale.

Votul în favoarea lui Adolf Hitler a fost în mare parte majoritar în Est, în Prusia și Pomerania, regiuni prevalent agricole și mult mai reținut (aproximativ o treime din voturi) în Ruhrul industrial, scrie La Repubblica.

Dar, dezagregând datele din 60 de orașe, cercetătorul Kristian Blickle a ajuns la concluzia că rata mortalității gripei spaniole este un indicator mult mai decisiv al votului nazist decât rata șomajului și nivelul salariilor. Cu un multiplicator surprinzător: a fost suficientă o diferență mai mică chiar de 0,5 la sută din procentul victimelor pandemiei, în comparație cu populația, între un oraș și altul, pentru a determina o creștere între 1,3 și 3 la sută a votului în favoarea lui Hitler.

Pe de altă parte, tuberculoza era un rău binecunoscut și familiar. Spre deosebire de gripa spaniolă, care venea din afară. Blickle susține că motivația pronazistă a fost, mai presus de orice, psihologică: fiind vorba de teama de celălalt, de străin, de cel vinovat pentru noul rău.

Zonele în care relația dintre gripa spaniolă şi nazism este mai evidentă sunt aceleași în care pogromurile împotriva evreilor erau mai frecvente, acuzate că au răspândit, la fel ca în 1348, ciuma.

Alte vremuri, din fericire. Numai că în unele privințe, scenariul politic nu se schimbă: așa cum demonstrează controversele privind responsabilitățile Chinei lui Xi Jingping în răspândirea coronavirusului din decembrie 2019 încoace, comentează cotidianul italian La Repubblica.

Sursa foto: CC /Attribution 2.5 Generic (CC BY 2.5)

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

 1. Cristescu P. Radu

  23 aprilie

  Personal, nu cred ca gripa spaniola a determinat antisemitismul visceral si bestial nazist. Cred ca o oculta (probabil o oculta masonica de rit scotian antic si acceptat) sa fi manipulat ordinar consecintele WW1 si gripa spaniola. Brexitul este dovada irefutabila ca britanicii nu-i au la inima pe europeni din toate timpurile. Daca gripa spaniola a declansat sau a exacerbat antisemitismul, atunci bestiala si odioasa gandire nazista visceral antisemita ar fi trebuit sa se declanseze in Spania, leaganul gripei spaniole. Insa Spania nu a aderat la nociva politica nazista, generalul Franco a ales calea neutralitatii in WW2 si nu s-a aliat cu bestia hitlerista desi odiosul Hitler l-a ajutat sa-i reprime pe comunisi in Spania in Razboiul civil.
  Din pacate, Europa continentala se gaseste ca intr-o punga stalingradeana, intre imperiul anglo-american la vest, imperiul rus la est si BLM-ul african aliat cu arabii la sud. Singura noastra scapare este ori sa acceptam lanturile sclaviei la acestia ori vom fi facuti zob ca in WW2 ori sfarsim alungati in oceanul inghetat arctic ori ajungem prin pesteri ca neandertalienii. Doamne fereste-ne !

 2. xolv

  23 aprilie

  „rata mortalității gripei spaniole este un indicator mult mai decisiv al votului nazist decât rata șomajului și nivelul salariilor.” De altfel gripa spaniola a cauzat si despaguburile de razboi platite Frantei precum si sucesul guvernarilor SPD. Vai de capul vostru, va propun astia la premiul NObel….

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.