6 septembrie 2023, 18:07

Cum a fost distorsionat discursul unui fost director CIA, pentru a susține mitul ”chemtrails”

Fostul director CIA, John O. Brennan, a vorbit în cadrul unei conferințe de politică externă, în 2016, despre injecția de aerosoli stratosferici. Aceasta reprezintă o metodă de geoinginerie, care ar putea avea potențialul de a atenua efectele încălzirii globale.

Injecția de aerosoli stratosferici este o propunere de răcire a climei prin injectarea de particule mici sau aerosoli în atmosferă la aproximativ 16 km/ 10 mile deasupra suprafeței Pământului.

Modelul teoretic are la bază presupunerea că particulele ar reflecta lumina soarelui înapoi în spațiu, reducând încălzirea globală.

Particulele ar putea fi dioxid de sulf sau carbonat de calciu. Ambii sunt compuși chimici naturali. Totuși, tehnologia nu este utilizată în prezent.

Brennan nu a afirmat, așa cum sugerează o serie de postări din social media, că autoritățile ar pulveriza în atmosferă substanțe chimice toxice. El a discutat doar la nivel ipotetic despre beneficiile și dezavantajele unei posibile intervenții climatice, notează antifake.ro.

𝗘𝘃𝗮𝗹𝘂𝗮𝗿𝗲: 𝗣𝗿𝗲𝘇𝗲𝗻𝘁𝗮𝗿𝗲𝗮 𝘁𝗿𝘂𝗻𝗰𝗵𝗶𝗮𝘁𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗶̂𝗻𝘀̦𝗲𝗹𝗮̆𝘁𝗼𝗮𝗿𝗲 𝗮 𝘂𝗻𝘂𝗶 𝗱𝗶𝘀𝗰𝘂𝗿𝘀 𝗱𝗶𝗻 𝟮𝟬𝟭𝟲 𝗮𝗹 𝗱𝗶𝗿𝗲𝗰𝘁𝗼𝗿𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗖𝗜𝗔, 𝗶̂𝗻 𝘀𝗰𝗼𝗽𝘂𝗹 𝗽𝗿𝗼𝗺𝗼𝘃𝗮̆𝗿𝗶𝗶 𝘂𝗻𝗼𝗿 𝗻𝗮𝗿𝗮𝘁̦𝗶𝘂𝗻𝗶 𝗰𝗼𝗻𝘀𝗽𝗶𝗿𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗶𝘀𝘁𝗲

Este adevărat faptul că, în filmarea din anul 2016, directorul CIA a vorbit despre injecția de aerosoli stratosferici, însă doar la nivel ipotetic.

Postările conspiraționiste prezintă discursul din 2016 al directorului CIA în mod manipulator și trunchiat. Acesta nu a afirmat că guvernul SUA folosește tehnici de intervenție climatică prin pulverizarea în atmosferă a unor substanțe toxice.

Nu există știri credibile care să indice un plan al CIA de a utiliza tehnologia de geoinginerie, iar videoclipul nu oferă nicio dovadă care să susțină afirmațiile conspiraționiste. În schimb, videoclipul prezintă o discuție generală pe tema geoingineriei de acum aproape șapte ani.

Mai mult, urmele albe lăsate de avioane pe cer sunt cunoscute sub numele de dâre de condens sau contrails, cum este cunoscut termenul în engleză.

Acestea se formează atunci când gazele de eșapament ale motoarelor avionului se amestecă cu aerul rece și umed de la altitudini mari.

Gazele de eșapament conțin vapori de apă, iar atunci când acești vapori intră în contact cu aerul rece, se condensează și îngheață, formând cristale de gheață.

Aceste cristale de gheață rămân în urma avionului, creând acele dâre albe vizibile pe cer. Contrails se pot dizolva rapid sau pot persista și se pot răspândi, în funcție de condițiile atmosferice.

Citește materialul integral la rubrica de green fact-checking a portalului antifake.ro.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol