19 aprilie 2024, 23:25

Cum a fost realizată prima fotografie a unei găuri negre?

Prima imagine fotografiată vreodată a unei găuri negre va fi lansată astăzi de către oamenii de știință fdin telescopul Horizont Event. Pe lângă această fotografie, oamenii de știință au mai scos la iveală și alte șase lucrări, care documentează modul în care au creat imaginea respectivă, dar și ceea ce au învățat deja despre gaura neagră din centrul M87 și despre galaxia de 55 milioane de ani-lumină.

În cadrul unei conferințe de presă, la Institutul Perimetru si la Universitatea din Waterloo,  fizicianul Avery Broderick a afirmat că „Acesta este doar inceputul”, potrivit Gizmodo.com

Gaura neagră măsoară 40 de miliarde de kilometri – de trei milioane de ori mai mare decât Pământul – şi a fost descrisă de cercetători drept „un monstru“, potrivit BBC. Ea se află la 500 milioane de miliarde de kilometri distanţă, în cadrul galaxiei M87 şi a fost fotografiată de o reţea de opt telescoape din întreaga lume.

  ”Găurile negre sunt cele mai misterioase obiecte din Univers”, a declarat Sheperd Doeleman, directorul proiectului, înainte de a dezvălui fotografia.

Interpretarea primei fotografii cu o gaură neagră  ”Imaginea prezintă un inel strălucitor, format în timp ce lumina este întinsă în jurul gravitaţiei extrem de puternice din jurul găurii negre, care este de 6,5 miliarde de ori mai masivă decât Soarele”, arată un comunicat al Proiectului Event Horizon, potrivit Adevărul. 

Pentru a putea să surpirndă imaginea unei găuri negre, oamenii de știință au combinat  puterea a opt radiotelescoape din jurul lumii folosind o tehnologie numită Very-Long-Baseline-Interferometry (VLBI), potrivit European Southern Observatory, care face parte din EHT. Aceasta creează un telescop virtual aproape de aceeaşi mărime cu cea a Pământului.

Pentru a putea transpune datele în fotografie a fost nevoie de mai bine de un an de muncă și pentru a se asigura că totul este perfect pus la punct, oamenii de știință au reluat procesul de patru ori. Astfel, toate încercările au avut ca rezultat final aceeiași imagine frumoasă, o sferă întunecată, pe un halou roșu, fiind de fapt umbra găurii negre pe discul de materie care-o înconjoară.

Procesul obţinerii fotografiei a fost unul dificil, deoarece oamenii de ştiinţă au avut nevoie de vreme bună în toate cele 8 părţi ale lumii în care se aflau telescoapele. Pentru a reduce şansele de ploaie, acestea au fost construite în regiuni aride, precum Polul Sud sau deşertul Atacama din Chile.

Chiar dacă cercetătorii studiează inens procesul de formare al găurilor negre, încă nu există multe lucruri cunoscute despre ele. În cercetătorii de la Universitatea Naţională Australiană au descoperit gaura neagră cu cea mai rapidă creştere din Univers. Potrvit cercetătorilor NASA, acestea sunt alcătuite din cantități masive de materie comprimate într-o zonă mică, creând un câmp puternic gravitaţional care atrage totul din jur, inclusiv lumina.

Anul 2019 a venit însă cu o premieră pentru cei de la NASA, care au descoperit și care este cea mai bătrână gaură neagră din univers.

În cele din urmă, imaginea prezentată astăzi reprezintă, fără doar și poate, o reușită foarte importantă pentru oamenii de știință, prin intermediul căreia se poate demonstra cu ușurință celebra teorie a relativității inițiată de Albert Einstein, care este folosită de fizicieni ca pe un ghid al universuli.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol