26 martie 2024, 19:34

Cum adică aeroport care să închidă vineri la 3? Există, a văzut Mihai Mărgineanu… (plus alte chestiuni care sunt în aer în România)

Are Mihai Mărgineanu o melodie “Aviația dă senzația”, sună bine, dar vedeți dvs, poetu-i tot poet, chiar și la manșă: nu-i ca-n realitate.

Pentru că în realitate, chiar dacă “dă senzația”, aviația în România funcționează în cu toți alți parametri. Ne explică artistul, cu brevet de pilot și avion, într-o postare pe Facebook.

De aici aflăm că sunt aeroporturi care “închid peste weekend”, pentru că sunt niște “domni”, sau “neni”, sau hai să nu ne ferim de cuvinte și să le spunem “tovarași” pentru care dosarul cu șină și trântirea ușii de la birou la ore de miez de zi reprezintă o prioritate…

Maestre, si bemol…

Aviația generală este un sector al aviației civile în care muncesc piloți, mecanici, dispeceri, proprietari de avioane, de hangare, școli de aviație civilă care pregătesc piloți de la nivel ULM – PPL- IR sau ATPL ( ultra light – Privat Pilot Licence – Instrument Rating sau AirLine Transport Pilot Licence ) .

În Aviația Generală nimic nu este ieftin și totul se plătește exact că într-un film artistic cu cowboy. Până la ultima centimă .

Deci, Aviația Generală produce bani !

Autoritatea Aeronautică Civilă este forul superior, candelă din perete, icoană la care se închină tot personalul Aviației Civile .

În alte țări , în special în țările foarte civilizate și bogate, aviația civilă este înfloritoare , ea aducând sume imense la bugetul de Stat. (vezi Marea Britanie : 9 milioane de Lire Sterline /an)

În România, moștenirea comunisto-stalinistă a (mai) lăsat urme și (încă) trăiesc oameni care pun bețe în roate oricărei inițiative de progres. Există oameni în Ministerul Transporturilor care încă pun mai presus aeroporturile de Stat în pofida celor private – care sunt private ( joc de cuvinte) de fonduri de dezvoltare doar pentru că s-ar putea să facă concurență altui aeroport, evident, de Stat (incredibil!).

Școală Superioară de Aviație Civilă (SSAVC) – o școală înfloritoare și bine dotată atât tehnic cât și cu personal de cea mai înalta pregătire –  primește fonduri de la Stat pentru orice copil care până în 23 de ani dorește să se facă pilot .  Foarte frumos și bine intenționată această măsură !

Dar nicio altă școală privată – și sunt multe în România – nu primește acest AJUTOR, Statul încurajând astfel nepotismul și descurajează concurență loială . (pentru că, cea mai periculoasă corupție în țară noastră nu mai e cea la nivel mare , ci aia la nivel de portar și femeie de serviciu; corupția aia la nivel de ciocolată și pachet de țigări) .

Eu, că pilot de aviație generală mă lovesc de multe probleme organizatorice și nu neapărat care țîn de Autoritate sau Minister. Mă lovesc de problemele cauzate de micii funcționari sau de micii decidenți care iau decizii proaste, unele părând nevinovate, dar de fiecare dată foarte  justificate birocratic.

Pentru că birocratul are întotdeauna o scuză ce pare pertinentă.

De exemplu :

Aeroportul Internațional de la Craiova – LRCV – se închide în fiecare seară la ora 19.00 și se deschide la ora 24.00  . Dacă o să ne spună scuză o să ne lase cu gură căscată.

Aeroportul de la Tulcea – LRTC – proaspăt renovat și investit în el bani europeni, se închide în fiecare week end de vineri de la ora 15.00 până luni . El neavând nicio cursa de linie, singurii care l-ar putea folosi fiind Aviația Generală care ar zbura în sfârșit de săptămâna să transporte turiștii care vor să vadă  Delta Dunării . Dar , după zecile de milioane investite sau doar cheltuite aici, scuză este foarte pertinentă

Acciza la carburantul AVGAS care este dătătoare de dureri de inima tuturor piloților sau școlilor de aviație . Statul ar putea renunta la această acciza că să dea un zvâc aviației generale.

Într-un mediu în care lucrează oameni care au coeficientul de inteligență peste medie, politicul trebuie să aloce cadre de cea mai înalta pregătire că lucrurile să meargă unse.

Altfel, închidem, că e mai simplu!

Ca să vă mai înveseliți, iată cântecelul…


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol