30 mai 2023, 17:17

Cum ar putea arăta costumele astronauților care vor păși pe Lună

NASA și compania texană Axiom Space au dezvăluit un nou model de costum spațial – și ar putea fi chiar aceste costume care vor fi purtate în cele din urmă de prima femeie și de prima persoană de culoare care va păși pe Lună, scrie CNN.

Prototipuri

Costumele spațiale dezvăluite miercuri de Axiom Space la Space Center Houston sunt prototipuri, deși compania spune că va livra costume spațiale care pot fi folosite pentru antrenamentul astronauților până la sfârșitul verii. Compania a câștigat anul trecut un contract pentru a produce costumele pentru NASA.

Noul design, care arăta negru cu detalii albastre și portocalii pentru prezentare, părea să aibă o estetică foarte diferită de costumele albe și umflate purtate de exploratorii secolului trecut. Cu toate acestea, Axiom Space a precizat într-un comunicat de presă că ele sunt acoperite de un strat suplimentar – purtând culorile și logo-ul companiei – în scopuri de prezentare.

Costumele spațiale propriu-zise purtate de astronauți trebuie să fie albe „pentru a reflecta căldura și a-i proteja pe astronauți de temperaturile extrem de ridicate”, potrivit comunicatului.

40 de ani, aceeași tehnologie

„Nu am mai avut un costum nou de la costumele pe care le-am proiectat pentru naveta spațială, iar aceste costume sunt folosite în prezent pe stația spațială”, a declarat Vanessa Wyche, directorul Centrului Spațial Johnson al NASA.

„Deci, timp de 40 de ani, am folosit același costum bazat pe acea tehnologie. Și acum, astăzi, Axiom va inova. Vom oferi (acces la) toate facilitățile noastre și vom lucra împreună pentru a ne asigura că avem un costum sigur și performant și tot ceea ce folosesc astronauții noștri pentru a face operațiuni la suprafață.”

Costumele vor avea un rol crucial în cadrul programului Artemis al NASA, care urmărește să readucă astronauții pe suprafața lunară mai târziu în acest deceniu, într-o misiune denumită Artemis III. După ce astronauții vor ateriza la polul sudic lunar, costumele spațiale vor servi ca suport de viață mobil, permițându-le să exploreze terenul lunar pe jos.

 


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol