3 mai 2024, 20:55

Cum arată după restaurare Castelul Bánffy din Răscruci

O echipă mixtă a muncit pentru a readuce în glorie fața şi interiorul acestei bijuterii baroce.

După 2 ani și jumătate de lucru, Castelul din Rāscruci arată mai bine ca oricând.

După doi ani și jumătate de muncă și o investiție de circa 11,5 milioane de euro, castelul a fost inaugurat joia trecută, în cadrul unui eveniment.

Vineri, porțile castelului Banffy au fost deschise pentru sărbătoare. În curând, vor fi deschise şi pentru public. Până atunci poate fi închiriat și admirat în fotografii.

Lucrările au vizat atât zidurile interioare şi exterioare ale castelului, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi, cât şi componentele artistice, precum tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul, şemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripţiile etc.

Etajul castelului cuprinde o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncţională pentru activităţi culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare şi unul administrativ, precum şi grupuri sanitare. Subsolul imobilului include un spaţiu expoziţional.

Castelul Bánffy din Răscruci este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Cluj elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010 (a nu se confunda cu celălalt Castel Bánffy din aceeași comună).

„Palatul Bánffy are o istorie interesantă, atât pentru cei care sunt clujeni, cât și pentru cei care au devenit clujeni. A fost construit undeva în secolul XIX de către familia Bánffy , ulterior a suferit modificări și transformări. În 1948, statul a naționalizat acest castel, urmând ca el să intre într-o stare avansată de degradare. În anul 2000 a devenit o casă de copii, după care a devenit un depozit de materiale de construcții. Era pe punctul să dispară. În acel moment, am avut o discuție cu colegii mei de la Consiliul Județean și le-am propus să încercăm să restaurăm tot ceea ce a fost aici odinioară, cu finanțare de la județ și de la Uniunea Europeană. Zis și făcut. Colegii mei, undeva în 2016-2017, au depus acest proiect, fiind declarat câștigător.

Iată că, după doi ani și jumătate de muncă, putem să spunem că el este finalizat. Clujenii sunt parte din acest proiect, pentru că aici de regăsește contribuția lor la bugetul acestui județ. Îmi place să cred că aceste realizări sunt ale comunității noastre și că fiecare dintre dumneavoastră aveți o parte din această investiție. Acest castel va fi dat în totalitate în folosința publicului, el va intra în folosința asociațiilor, fundațiilor, va deveni centru cultural, va deveni tot ceea ce clujenii doresc. Vom avea tarife modice pentru a fi închiriat și folosit de toată lumea”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

FOTO: CJ Cluj

FOTO: CJ Cluj


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol