25 aprilie 2024, 20:04

Cum arată singura cascadă cu apă termală din România. În Europa mai este doar una similară

În judeţul Harghita există o cascadă mai puţin cunoscută, unică în felul ei, pentru că îşi schimbă culoarea în fiecare anotimp. Este o cascadă cu apă caldă. În toată Europa mai există doar una similară, în Saturnia, Toscana, în Italia.

Cascada cu apă termală de la Topliţa se află pe malul stâng al râului Mureș. Este o minune a naturii: în fiecare anotimp îşi schimbă culoarea, iar cei care ştiu acest lucru vin să o vadă de mai multe ori pe an, scrie ardealnews.ro.

Apă caldă, răcoare în jur

Turiştii sunt surprinşi că, deşi apa este caldă, în jurul cascadei este răcoare. Este un fenomen cu totul special provocat de curenţii de aer care se formează acolo.

Toplița este un oraș frumos, cu mare potențial turistic. Așezat în nordul Depresiunii Giurgeu din Carpații Răsăriteni, pe cursul superior al râului Mureș, încadrat de Munții Călimani, Giurgeului și Gurghiului, orașul oferă o priveliște înconjurătoare fantastic de frumoasă, notează imperialtransilvania.com.

Pe lângă această fabuloasă cascadă, orașul Toplița a fost înzestrat de natură și cu două izvoare termale: unul, ale cărui ape cu temperaturi ce ajung pînă la 27,5 grade celsius sunt captate într-un bazin și un al doilea izvor, cu același tip de ape care sunt captate într-un ștrand, scrie sursa citată.

Declarată monument al naturii

Cascada cu apă termală de la Toplita a fost declarată monument al naturii, arie protejată de interes național și rezervație naturală de tip biologic și peisagistic, scrie visitharghita.com.

Suprafața totală a rezervației este de 0,5 hectare. Apa cascadei ajunge la o temperatură de 27 de grade și este foarte bogată în calciu. Apa provine din izvorul „Bradul”, din apropierea orașului.

Aspectul deosebit al cascadei se datorează culorilor schimbătoare cu care-ți încântă privirea. Culorile deosebite reflectate de apă (de la alb la brun închis) se explică prin prezența travertinului din straturile inferioare, aflat într-un proces continuu de depunere. Cascada este alimentată de izvoarele stațiunii Bradul.

 

Înghețul

Una dintre caracteristicile sale unice este că apa cascadei îngheață foarte rar sau chiar deloc, păstrându-și temperatura caldă chiar și în mijlocul iernii.

 

De fapt asta se relatează de obicei în toate reportajele şi articolele. Mai corect ar fi să spunem că nu îngheaţă de tot, pentru că temperaturile foarte scăzute din timpul iernii caracteristice judeţului Harghita îmbracă suprafaţa cascadei în ţurţuri cu aspect de stalactite.

Cu toate acestea, în iarna anului 2014, când în regiune s-au înregistrat -29 de grade Celsius, cascada a înghețat, iar ulterior, pentru că a avut loc o creștere bruscă de temperatură, s-a rupt o parte din stâncă, prăbușindu-se.

Surpriza de iarnă

Pe timp de iarnă, printre aburi şi muşchi, apar şi ţurţuri uriaşi care uneori ajung şi la câţiva metri.

În anul 2000, cascada de la Topliţa a fost declarată rezervaţie de interes naţional şi, în teorie, arie protejată prin Legea nr. 5 din 6 martie 2000, publicată în Monitorul Oficial al României. Însă practic nu s-au schimbat multe, deşi s-a vorbit despre proiecte de consolidare şi amenajare, relatează informatiahr.ro.

Cascada cu apă termală se află la sud-vestul orașului și poate fi observată și din tren fiind foarte aproape de o cale ferată. O puteți repera lesne și pe GPS, așa încât merită să o vizitați.

Beneficii

Printre beneficiile apei termale se pare că este foarte bogată în calciu, însă aspectul deosebit al Cascadei de la Toplița se datorează culorilor frumoase.

Cascada din Topliţa nu este suficient promovată şi, probabil, complet necunoscută, inclusiv în unele regiuni ale ţării.

Curios lucru, și cascada din Saturnia, Toscana, nu se bucură de o popularitate mai mare. Cazul acesteia este foarte similar cu cel al cascadei din ţara noastră. Nici aceasta nu este mediatizată şi nu se regăseşte în lista atracţiilor turistice. Aşadar, puţini turişti află de existenţa acestui orăşel care adăposteşte frumoasa cascadă, iar promovarea o fac doar turiştii care ajung acolo şi se bucură de beneficiile apei sale şi fac asta prin intermediul blogurilor în principal.

Apa sulfuroasă a cascadelor din Terme di Saturnia atinge 37 de grade Celsius, iar nămolul are de asemenea proprietăţi terapeutice.

FOTO: Sursele citate în articol


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE