29 mai 2023, 19:02

Cum de încă rezistă Internetul în Ucraina

Cum de încă sunt atât de mulți oameni online în Ucraina, în ciuda faptului că țara a fost atacată de o putere militară cu capacități cibernetice lăudate? Internetul Ucrainei este încă în mare parte intact, permițând milioanelor de oameni care rămân în țară să comunice și oferind lumii imagini din războiul devastator.

Experții care urmăresc întreruperile au observat o scădere generală a traficului de Internet, în parte din cauza daunelor cauzate de război. Dar milioane de oameni au fugit și ei din țară, reducând traficul general. Locurile în care asaltul Rusiei este cel mai intens pot fi întrerupte de la rețea, sporind confuzia și teroarea celor care rămân.

Principalul furnizor de internet, Kyivstar, a anunțat că a lucrat din greu pentru a menține orașul Mariupol conectat înainte ca atacurile să distrugă serviciul. Reporterii de la Associated Press, care erau singurii jurnalişti independenţi străini din Mariupol, înainte de a pleca pe 15 martie, au raportat că trebuia să se bazeze pe telefoanele prin satelit odată ce Internetul a fost complet întrerupt.

Rusia a lansat atacuri cibernetice, inclusiv piratarea rețelei unui furnizor de Internet prin satelit la începutul invaziei și aproape eliminarea serviciului Ukrtelecom, un furnizor de telefonie și Internet. Este posibil ca Rusia să fi anticipat că va avea nevoie de infrastructură odată ce va fi ocupat țara. Trupele ruse din interiorul Ucrainei ar putea avea nevoie, de asemenea, de Internet și de servicii de telefonie mobilă pentru a comunica între ele.

Nu este prima dată când Ucraina trebuie să se ferească de atacurile cibernetice rusești. În 2015, Rusia a lovit furnizorii de energie din Ucraina și a oprit electricitatea pentru zeci de mii de oameni. De atunci, țara a lucrat la apărarea cibernetică. Infrastructura fizică care alcătuiește Internetul în Ucraina este bine dezvoltată și include adesea mai multe linii de fibră optică ce pot acoperi aceleași zone.

Guvernul Ucrainei a pregătit, de asemenea, opțiuni de rezervă pentru atunci când serviciul tradițional eșuează. Serviciul prin satelit nu este, în general, la fel de rapid sau puternic ca și conexiunile de Internet de la sol, dar poate fi o rezervă utilă, iar civilii ucraineni și armata îl folosesc deja.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol