20 aprilie 2024, 7:15

Cum folosește Rusia genocidul de la Srebrenica pentru a-și livra propaganda de război în Bosnia

Moscova este ocupată să le vândă bosniacilor propria versiune asupra războiului din Ucraina, recurgând cinic la analogii cu genocidul din 1995 de la Srebrenica, pentru ca în același timp să-și justifice invazia și să destabilizeze Bosnia, se arată într-o analiză a jurnaliștilor de la Balkan Insight.

„Erau literalmente cadavre pe străzi. Unii tocmai fuseseră împușcați, alții dintre ei erau oameni în mașinile lor care doar încercau să scape. Unii dintre ei păreau să aibă mâinile legate și păreau să fi fost împușcați.”

Aceasta a fost descrierea înfiorătoare făcută de corespondentul The Economist, Tim Judah, ca martor ocular pe străzile din Bucea, după plecarea forțelor ruse.

Judah, care a relatat despre războiul bosniac din 1992-1995, pentru Times, a petrecut primele săptămâni ale invaziei în Ucraina, unde a asistat la consecințele crimelor comise împotriva civililor când, alături de alți reporteri, a intrat în Bucea, Hostomel și în alte orașe, după ce soldaţii ruşi se retrăseseră.

În iulie 1995 a avut loc masacrul de la Srebenica, în estul Bosniei, când 8.000 de musulmani au fost ucişi de forţele sârbe bosniace, în timpul Războiului bosniac (martie 1992-noiembrie 1995).

A fost cel mai sângeros episod pe care l-a cunoscut Europa după cel de-Al Doilea Război Mondial.

De 27 de ani, în satele şi oraşele din jurul Srebrenicei, mii de familii îşi plâng victimele. O suferinţă ale cărei răni sunt încă deschise.

Rusia neagă masacrul de la Bucea

Filmările cu civili uciși în Bucea au provocat șoc și furie în toată Europa. Dar, în ciuda filmărilor și a mărturiilor de la jurnalişti precum Judah, care au vizitat acele locuri, Rusia insistă categoric că masacrul de la Bucea a fost organizat de ucraineni.

Lumea a văzut o altă crimă din partea autorităților ucrainene la Bucea, unde au falsificat presupusa ucidere a civililor de către armata rusă”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.

Pe 20 aprilie, ambasada Rusiei la Saraievo și-a transmis poziția cetățenilor bosniaci, numind crimele de la Bucea într-o postare publicată pe Telegram, „o provocare bine planificată, pregătită cu ajutorul agențiilor de informații americane și europene”.

”Sarcina principală este de a distrage atenția comunității mondiale de la masacrul batalioanelor naționaliste ucrainene asupra populației vorbitoare de limbă rusă. Dintre toate suburbiile Kievului, Bucea nu a fost aleasă întâmplător, deoarece pentru publicul vorbitor de limba engleză, termenul „masacrul din Bucea” („Măcelaria din Bucea”/„Butchery in Bucha”) asigură jocul de cuvinte necesar”, a anunțat ambasada.

Aceeași narațiune, țări diferite

Nick Waters, jurnalist al platformei de investigații Bellingcat, și-a amintit cum jurnaliștii New York Times au demonstrat, folosind imagini din satelit, faptul că cadavrele zăceau pe străzile din Bucea înainte ca forțele ruse să se retragă.

Bellingcat dezvăluie știri false rusești despre Ucraina de ani de zile. De la începutul invaziei din februarie, aceștia au inclus în baza lor de date informații pe care cetățenii și autoritățile le-au postat pe internet, în speranța că acestea vor servi investigațiilor ulterioare asupra celor responsabili de crime.

Narațiunea Rusiei despre punerea în scenă a crimelor de la Bucea nu îl surprinde pe Nick Waters.

„Aceasta este narațiunea pe care o vedem din când în când și din nou… Am văzut o cantitate imensă de astfel de narațiuni în Siria. Începem să le vedem din nou în Ucraina, iar aceste acuzații vin de la guvernul rus”, a spus Waters.

De la începutul invaziei ruse, ambasada Rusiei în Bosnia a publicat aproape zilnic anunţuri şi traduceri ale unor articole despre războiul din Ucraina, publicate iniţial în limba rusă pe conturile sale de socializare.

Aceștia neagă acuzațiile despre crimele puse pe seama soldaților ruși, explică de ce Rusia a trimis soldați în Ucraina și compară evenimentele din estul Ucrainei cu masacrul din 1995 asupra musulmanilor bosniaci din orașul Srebrenica, din estul Bosniei.

Rusia finanțează și promovarea rapoartelor care neagă genocidul de la Srebrenica

Asemenea mesaje îi preocupă pe experții intervievați de BIRN, în special după avertismentul Rusiei că va reacționa dacă Bosnia va aborda NATO cu privire la aderarea la Alianță.

De la începutul invaziei, Rusia a devenit mai agresivă cu propaganda sa din Bosnia, a declarat pentru BIRN decanul Facultății de Științe Politice din Saraievo, Sead Turcalo.

Instituțiile rusești au început să-și distribuie mai des mesajele pe Telegram, unde verificările de conținut nu sunt la fel de puternice ca pe Facebook. De când și-au lansat canalul Telegram pe aplicație, pe 14 martie, în mai puțin de două luni au distribuit aproape 70 de postări în engleză, rusă și limbile folosite în Bosnia.

Ambasada a publicat un număr similar de postări pe pagina sa de Facebook de la începutul invaziei, la sfârșitul lunii februarie, care este aproape de două ori cantitatea de conținut publicat în aceeași perioadă a anului 2021.

Platformele independente de investigații și organizațiile de fact-checking au etichetat ca fiind neadevărată o mare parte din ceea ce autoritățile ruse impun ca adevăr.

Înainte ca invazia Ucrainei să înceapă pe 24 februarie, invocând un motiv pentru care trupele lor au intrat în altă țară, Rusia a menționat „genocidul” Ucrainei împotriva populației ruse din regiunea Donbas din estul Ucrainei. Cu toate acestea, autoritățile ruse nu au oferit nicio dovadă clară a unor astfel de crime cu care avocații internaționali independenți ar fi de acord.

Anterior, autoritățile ruse comparaseră situația din Donbas cu cea din Srebrenica asediată în mai multe ocazii. Președintele rus, Vladimir Putin, a prezis încă din 2017 că „masacrul efectuat de batalioanele naționaliste ucrainene în estul Ucrainei va fi mai grav decât cel de la Srebrenica”.

Cu toate acestea, în declarațiile lor oficiale, oficialii ruși nu folosesc niciodată termenul „genocid” pentru Srebrenica, deși este clasificarea oficială a masacrului de către ONU și curtea sa de la Haga. După cum a raportat anterior BIRN, Rusia finanțează și promovarea rapoartelor care neagă genocidul de la Srebrenica.

Bosnia, considerată vulnerabilă la manipulare

Bosnia este un loc vulnerabil, spune Tanya Domi, iar Rusia împinge această reprezentare a propriei realități pentru a răspândi frica.

Motivul pentru care postează asta pe site-urile lor oficiale, este acela că vor să inunde zona cu toată această dezinformare despre crimele de război pentru că este foarte supărător”, a spus Domi, adăugând că ea crede că împuterniciții Rusiei în Bosnia au făcut, de asemenea, multe daune, citând exemple de ceea ce ea numește obstrucție a democrației de către liderii croați și sârbi din Bosnia, Dragan Covic și Milorad Dodik.

Însarcinatul cu afaceri al Ucrainei în Bosnia, Serhii Miniailo, consideră că partea rusă este îngrijorată de sprijinul pe care îl primește Ucraina, adăugând că Balcanii sunt o zonă de importanță din punct de vedere al securității în Europa.

De aceea trebuie să-și spună părerea pentru a nu lăsa întreaga Bosnie să se alăture grupului de țări care susțin Ucraina”, a spus Miniailo.

Tim Judah spune că amploarea influenței dăunătoare a Rusiei asupra Balcanilor va depinde de rezultatul războiului din Ucraina. „E posibil ca Rusia să fi fost slabă din punct de vedere economic, dar era încă o putere militară puternică. Asta arată puțin diferit acum; lumea s-a schimbat”, a spus el, subliniind că consecințele războiului din Ucraina se referă la întreaga lume, în special la Europa, nu doar la Bosnia.

O LISTĂ, CU NUME ŞI IMAGINI, A VICTIMELOR DE LA SREBRENICA, POATE FI CONSULTATĂ AICI.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol