2 mai 2024, 0:43

Cum gestionezi relația cu oamenii toxici?

Chiar dacă nu poți defini cu exactitate ce în­seamnă persoană toxică întrucât nu există o singură tipologie, poți identifica anumite caracteristici comune. Este acea persoană care încearcă cu orice preț să dețină controlul, eventual să controleze ceea ce spui, ceea ce simți, ceea ce gândeșți, ceea ce faci.

Nu acceptă că lucrurile pot fi și altfel decât le vede ea, îți spune cum să procedezi în orice impre­jurare, te critică de fiecare dată când opiniile tale nu rezonează cu ale ei.

Este capabilă să îți sub­mineze încrederea în sine, să îți ruineze visele și să te facă să îți pui la îndoială sănătatea. Cu ea, viața ta devine stresantă și plină de dramă.

Odată ce conștientizezi că influența unei persoane din viața ta este toxică, tu eșți cel care trebuie să schimbe lucrurile, scrie sensiblu.ro.

  • Stabilirea unor limite. Interac­țiunea cu un om toxic, obișnuit să domine constant, poate fi uneori dificilă dacă nu stabileșți limite ferme. O astfel de persoană nu va recunoaște limitele trasate, ori le ignoră în mod conștient spunând întotdeauna că ea are dreptate. Este important să analizezi implicațiile și să decizi ce este mai bine pentru tine. În funcție de situație, fie îți menții limitele și păstrezi o relație echilibrată în care să te simți confortabil, fie alegi să te retragi din acea relație toxică ce îți poate afecta sănătă­tea pe termen lung.
  • Păstrarea încrederii în sine. Unul dintre motivele pentru care o persoană rămâne blocată într-o relație toxică, este pentru că nu are suficientă încredere în ea sau în deciziile pe care le ia. Așadar, ia-ți măsuri de siguranță pentru a preîntâmpina acest lucru și conservă-ți energia fizică și emoțională.
  • Suferința în tăcere nu este o soluție. Acumularea pe termen lung a emoțiilor negative (frustrări, temeri, tristețe, furie) va conduce implicit la apariția unor probleme de sănătate. Ce alegi? Să continui în același mod, păstrându-ți o etichetă de victimă, sau să iei măsuri pentru a schimba situația?
  • Analiza relației și a conse­cintelor pe termen lung. Ce te determină să rămâi într-o relație toxică? Gândul că te-ai implicat și ai investit atât de mult sau teama de a rămâne singur? Consecințele sunt cu implicații profesionale sau sunt la nivel personal? Există vreo șansă ca situația să se îmbu­nătățească?
  • Atitudinea potrivită. Nu poți schimba comportamentul unei persoane, însă poți schimba modul în care te raportezi la acea persoană și cum reacționezi tu.                   
                            •  Sursa foto: Terapie cu energie

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol